Cerar zavrača očitke v zvezi s predlaganjem Violete Bulc

© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar je v pismu predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisu Štefanecu zagotovil, da pri predlaganju Violete Bulc za evropsko komisarko ni zagrešil nobene zlorabe ali protipravnega, koruptivnega ali drugega neprimernega dejanja.

KPK je v postopku preverjanja predlaganja Bulčeve za evropsko komisarko in je zaradi razjasnitve dejanskih okoliščin po ustaljenem postopku kontaktirala določene osebe, vendar do zaključka postopka ne morejo posredovati nobenih drugih informacij.

Pojavila pa so se namigovanja, da je poročilo, ki ga pripravlja KPK, obremenilno tako za predsednika vlade Cerarja kot za ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar. Cerar se je sedaj odzval v pismu, tudi ministrica pa je potrdila prejem poročila KPK.

KPK je premierja spomnila, da je na dopisni seji vlade aktivno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Bulčevi, s katero pa ima politične stike. To bi »po trenutni oceni dejanskega stanja lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov«. Vendar Cerar ocenjuje, da je povsem normalno in logično, da člani stranke na tovrstnih glasovanjih dajo glas za člane svoje stranke - torej za osebe, s katerimi imajo pogosto celo tesne »politične stike«. Spomnil je, da je pred nekaj meseci pri glasovanju na seji vlade za podpredsednika vlade podprl predsednika DeSUS Karla Erjavca in predsednika SD Dejana Židana ter tako glasoval za osebi, s katerima je v tesnem političnem stiku.

»Takšne vrste političnih stikov niso nedopustno povezane z zasebnim interesom, pač pa so normalni in celo nujni del demokratičnega in pravno urejenega političnega procesa. V mnogih takšnih primerih je ne le pravica, pač pa celo dolžnost predsednika vlade, da predlaga v imenovanje ali izvolitev osebe, s katerimi ima političen stik,« je v dejal Cerar.

Cerar je poudaril, da njegovo glasovanje za Bulčevo ni bilo v njegovem zasebnem interesu, pač pa v državnem interesu.

Györkös Žnidarjeva je potrdila, da je prejela poročilo protikorupcijske komisije, ki preverja predlaganje Violete Bulc za evropsko komisarko, a meni, da to nima pravne podlage. »Politični stiki so v tem kontekstu bistveno preširoko interpretirani in mislim, da gre tukaj za neko načrtno spodkopavanje predstavnikov določene stranke,« je poudarila Györkös Žnidarjeva. »Če bi sledili tem vzorcem, potem se lahko postavijo pod vprašaj imenovanja vseh preteklih vlad, tako da menim, da je to popolnoma zgrešeno,« je dodala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.