Sindikat novinarjev poziva k zakonski ureditvi imunitete vira

Sindikat novinarjev Slovenije je ob primeru novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča, že četrtega novinarja, ki je izpostavljen pregonu kazenskih organov po ovadbi Sove, pozval k zakonski ureditvi imunitete vira. Ta bi po predlogu sindikata veljala za vir, ki medijem posreduje informacijo v javnem interesu. Poleg tega pozivajo k uzakonitvi dolžnosti novinarja, da mora identiteto takega vira varovati kot poklicno skrivnost.

Specializirano državno tožilstvo namreč v sredo vabi Valenčiča kot osumljenca na zaslišanje, ker naj bi v oddaji Koalicija sovraštva objavil domnevno tajne podatke Sove. Osumljen je, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v omenjenem dokumentarnem filmu z objavo dokumenta Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove. Tožilstvo poleg Valenčičevega primera vodi še postopke zoper novinarko Dela Anuško Delič in novinarja Dnevnika Meto Roglič in Petra Lovšina.

Izvršni odbor sindikata nasprotuje »že skoraj serijski gonji zoper novinarje, ki so v interesu javnosti delo novinarsko korektno opravili, preganja pa se jih zaradi izdaje (domnevno) tajnih podatkov, ki so jih javnosti po profesionalni vesti, domačem in mednarodnem poklicnem kodeksu dolžni razkriti«. Po prepričanju sindikata takšna praksa organov pregona resno ogroža obveščenost javnosti, saj demonstrira silo nad poklicem in vsemi novinarji, neposredno pa je usmerjena tudi zoper medije, kjer novinarji delajo. V sindikatu zato pričakujejo, da bodo medijske družbe novinarjem, ki tvegajo pregon, stale ob strani ter jim nudile potrebno pravno pomoč.

Na Valenčičev primer se je odzval tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije. Odločitev tožilstva, da sproži predkazenski postopek zoper Erika Valenčiča, odbor razume kot še en grob in nedopusten poseg v pravico javnosti do obveščenosti.

»Društvo novinarjev Slovenije pripravlja konkreten predlog sprememb kazenskega zakonika in sicer, da objava tajnih podatkov, ki je v javnem interesu ni kazniva, zahtevali pa bomo tudi dekriminalizacijo vseh dejanj zoper čast in dobro ime, saj menimo, da je kazensko preganjanje novinarjev zaradi medijskih objav, nesprejemljivo,« še zaključujejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.