Tamara Kajtazović

 |  Svet

Strahu in iger

© http://stop-djihadisme.gouv.fr/

Francoska vlada je po strelskih napadih na satirični časnik Charlie Hebdo in judovsko trgovino napovedala ostre protiteroristične ukrepe. In obljube tudi izpolnila – med drugim je objavila posebno protiteroristično spletno stran, del nje pa je tudi posebno navodilo, kako prepoznati porajajočega se terorista in seveda tudi posebno infografiko, ki opisuje prve znake sprememb, na katere morate biti pozorni, saj se oseba v vaši bližini morda spreminja v džihadista.

»Sledeči vzorci obnašanja so lahko znaki, da pri osebi poteka proces radikalizacije. Več kot jih je, bolj so alarmantni in potrebni pozornosti družine in bližnjih,« svari francoska vlada. Potencialni džihadisti recimo postanejo nezaupljivi do starih prijateljev, saj jih vidijo kot »nečiste«. Poleg tega zavračajo člane svoje družine in nenadoma spremenijo svoje navade. Prenehajo hoditi v šolo ali na poklicno usposabljanje, saj so prepričani, da je ta izobrazba »del zarote«. Prenehajo poslušati glasbo, saj bi jih ta lahko odvrnila od pravega poslanstva, prav tako ne gledajo televizije in ne obiskujejo kina. Prenehajo obiskovati športne aktivnosti (še posebej tiste, kjer sta prisotna oba spola), spremenijo način oblačenja (ženske začnejo zakrivati telo) in obiskujejo spletne strani in družbena omrežja z radikalnimi vsebinami. Ste mislili, da imate doma problematičnega najstnika? Pomislite še enkrat, sodeč po navodilih francoske vlade bi doma prav lahko imeli potencialnega džihadista.

Infografika je del širše protiteroristične kampanje pod taktirko francoske vlade. Ob obisku vladne spletne strani »Zaustavite džihad« vas bo pozdravil uvodni video, ki prikazuje postopek novačenja islamskih skrajnežev. Stran nadalje pomaga razumeti grožnjo terorizma, ukrepati, prepoznati znake džihadizma in obiskovalca mobilizirati v boj proti terorizmu.

Francija ni edina, ki je zaostrila varnostne ukrepe proti terorizmu. V tednih po napadu na Charlie Hebdo so s protiterorističnimi operacijami začele tudi druge evropske države. Belgijska policija je v prestolnici Bruselj in mestu Verviers izvedla dve protiteroristični operaciji proti skupini džihadistov, ki so se vrnili iz Sirije in naj bi načrtovali teroristične napade v Bruslju - pri tem sta bila ubita dva osumljenca, aretiranih je bilo tudi več ljudi. Protiteroristične akcije, v katerih je bilo aretiranih več ljudi, so potekale tudi v Franciji, Nemčiji in Grčiji.

Očiten cilj francoskega pristopa v boju proti terorizmu je mobilizacija prebivalstva - vseprisotnost strahu pred terorizmom in vgrajen alarm v glavah ljudi, ki bo prepoznal zaskrbljujoče znake smrtonosnega ekstremizma in njihove muslimanske prijatelje in prijateljice označil za potencialne džihadiste. Bolje preventiva, kot kurativa, bi se verjetno strinjala francoska vlada. Pa tudi Evropska unija in njene države članice, ki so že začele s skupnim bojem proti potencialnim teroristom na evropskih tleh. A pri tem je težko zanemariti srhljivo asociacijo na Orwellovo 1984. leto velikega brata. »Toliko kot terorizma se je treba danes bati tistih, ki takšne dogodke izkoristijo,« je pisal urednik Mladine Grega Repovž v uvodniku ene od zadnjih številk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.