Tamara Kajtazović

 |  Svet

Najbolj socialno ogroženi hrvaški državljani oproščeni dolgov

© Uroš Abram

Z današnjim dnem je hrvaška vlada najbolj socialno ogroženim hrvaškim državljanom odpisala dolgove. Vladni program »svež začetek« naj bi pomagal Hrvatom, katerih bančni računi so bili blokirani zaradi dolgov.

Podpredsednica hrvaške vlade Milanka Opačić ocenjuje, da pogoje za odpis dolgov izpolnjuje okrog 60.000 državljanov, piše Rick Noack v Washington Postu. Oprostili bodo dolgove v višini do 25.000 kun (3265 evrov), ki so nastali do 30. septembra 2014. »Državljani bodo s tem dobili priložnost novega začetka brez bremena dolgov,« je dejala podpredsednica.

Roack piše, da so ocene o stroških tega programa zelo različne – po nekaterih navedbah naj bi stal 210 milijonov kun (27 milijonov evrov), po drugih 2,1 milijardi kun (260 milijonov evrov) . Hrvaška vlada pričakuje, da bodo pozitivni dolgoročni ekonomski učinki odtehtali kratkoročno investicijo. Premier Zoran Milanović je prepričal več mest, javnih in zasebnih podjetij, telekomunikacijskih podjetij in devet bank, da državljanom dolg odpišejo. Vlada sicer ne bo povrnila izgub tem podjetjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.