TK, STA

 |  Svet

Grčija posredovala celovit seznam ukrepov

Grški finančni minister Janis Varufakis je poslal prvi seznam reformnih ukrepov šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu ter predstavnikom komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Evropska komisija ocenjuje, da je seznam dovolj celovit, da ga je mogoče obravnavati kot veljavno izhodišče za uspešno končanje pregleda izvajanja programa finančne pomoči.

Kot smo že pisali, so finančni ministri evroobmočja z Grčijo sklenili dogovor o podaljšanju sedanjega programa pomoči tej finančno izčrpani državi, ki do denarja ne more dostopati prek finančnih trgov. Grška vlada je v zameno obljubila, da bo poplačala vse dolgove in predstavila tudi nove ukrepe, ki jih namerava izvesti »v zahvalo« za nadaljevanje prejemanja denarja Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Poleg tega, da je po mnenju komisije posredovani seznam »dovolj celovit«, naj bi bile še posebej spodbudne odločne zaveze za boj proti izogibanju davkom in korupciji. Tako je pričakovati, da bo evroskupina še danes potrdila podaljšanje programa. Do konca aprila se pričakuje podrobnejša opredelitev in dogovor o reformah.

Odločno in hitro izvajanje vseh reformnih zavez bo po besedah virov blizu komisije ključno za končanje pregleda izvajanja programa, kar je sicer pogoj za izplačilo denarja, ki je za Grčijo še na voljo v sklopu sedanjega programa pomoči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.