Denis Vičič

 |  Družba

Kako brezpilotnim letalnikom porezati krila

Potem ko so brezpilotni letalniki prejšnji mesec večkrat preleteli francoske jedrske elektrarne in je varnostna služba francoskega predsednika zapazila prelet letalnika nad Elizejsko palačo, je peterica letečih naprav v noči s ponedeljska na torek brnela še nad turističnimi znamenitostmi Pariza. Policisti so zmedeni, oblasti zaskrbljene, poročajo tuji mediji. Kdo je odgovoren za prelete, jim ne uspe ugotoviti. Vse bolj jih muči tudi vprašanje, kako te naprave onemogočiti.

Kako se spopasti z nadležnim, nezaželenimi brezpilotnimi letalniki? Naj nadnje pošljemo večje in hitrejše, ki jih bodo sklatili? Naj uporabimo naprave, ki blokirajo daljinsko upravljanje? Stavbe obkolimo z več metrov visokimi mrežami? Kako naj jih onemogočimo, da bi pri tem povzročili čim manj postranske škode? To so vprašanja, na katera naj bi odgovorili raziskovalci, ki jih je francoska vlada prek razpisa poklicala na pomoč, potem ko se je zaradi več preletov brezpilotnih letalnikov zbala za javno varnost.

Leteče naprave sicer trenutno ne povzročajo večjih nevšečnosti, a bi jih zaradi hitrega razvoja tehnologije kmalu lahko, se bojijo Francozi. Med drugim bi z njimi lahko izvajali teroristične napade, vdirali v zasebnost in, konec koncev, škodili ugledu oblasti, institucij in podjetij, so zapisali v francoski Agenciji za raziskave.

Iskanja rešitev zaradi potencialne grožnje so se lotile tudi ZDA, saj je pred časom letalnik strmoglavil na travnik pred Belo hišo, ter Nemčija, Velika Britanija in Kitajska, poroča Associated Press. Radi bi preprečili nevarnosti vnaprej, še preden bodo letalniki postali zares nevarni.

Ameriška vojska je pozvala podjetja in raziskovalce, naj razvijejo »učinkovit, poceni in lahek sistem, s katerim bi bilo možno odkriti, onemogočiti in nevtralizirati sovražne letalnike«. Posebej se bojijo letalnikov, ki bi delovali povezano, v roju.

Kitajski mediji so poročali o laserskem orožju, ki lahko v radiju dveh kilometrov zazna in sestreli manjši brezpilotni letalnik. Proizvajalci teh letečih naprav pa so v programsko opremo že vključili posodobitev, ki bo onemogočala preletavanje določenih stavb in zemljišč (recimo nad Belo hišo in letališči).

A, kot je to običajno pri tehnologiji, vsako rešitev bo verjetno kmalu »sklatil« razvoj …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.