Tea Wutte

 |  Svet

Benjamin Netanjahu dviguje pritisk

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu se pripravlja na današnji govor v ameriškem kongresu, ki je organiziran kljub nasprotovanju Bele hiše. Ta zaplet že nekaj tednov sproža različne ostre odzive, tako v ZDA kot v Izraelu. Izraelski predsednik vlade želi namreč opozoriti ameriški kongres, da bi bil sporazum o jedrskem vprašanju z Iranom, ki se približuje velikemu finalu napaka, ameriški predsednik Barack Obama pa je po drugi strani naklonjen takšnemu sporazumu, ki se bo v prihodnjih tednih znašel pred odločilno prelomnico.

Zanimivo je, da se je popularnost Benjamina Netanjahuja kljub nedavnim odkritjem, da je zavajal javnost glede dejstev o iranskem jedrskem programu, ki so jih odkrili novinarji Al Jazeere v ZDA, celo zrasla. Netanjahuja danes v ZDA v »pozitivni« luči vidi 45 odstotkov vprašanih, okoli 35 odstotkov vprašanih pa ga ocenjuje negativno, kar je bolje kot leta 2012, ko ga je s pozitivnimi besedami opisalo 35 odstotkov vprašanih, medtem ko je bilo 24 odstotkov kritičnih do njegove politike. Pri tem kar 60 odstotkov republikancev izraelskega predsednika vlade vidi kot pozitivno osebnost. Med demokrati je takšnih 31 odstotkov.

V takšni atmosferi pred govorom se v medijih pojavlja tudi vse več zelo »eksplozivnih« zgodb o odnosih med Izraelom in ZDA. Najbolj zanimivo je prinesla izraelska tiskovna agencija, ki je navedla pisanje kuvajtskih medijev o tem, da naj bi ameriški predsednik ob začetku neposrednih pogovorov z Iranom o jedrskem vprašanju razmišljal celo o tem, da bi sestrelil izraelska letala, ki bi samostojno izvedla napad na iranske cilje. Za to naj bi se zavzemal tudi ameriški diplomat Zbigniew Brzezinski, ki je podpiral Baracka Obamo pred volitvami leta 2008. Letala naj bi sestrelili kar v iraškem zračnem prostoru. Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu naj bi z obrambnim in zunanjim ministrom ter poveljniki kar štiri noči razpravljal o tem, kaj storiti po presenetljivi »otoplitvi« odnosov med ZDA in Iranom. Na koncu naj bi izraelski piloti dobili povelje za vaje za napad na iranske jedrske objekte. Nekaj tednov naj bi vadili napade, celo tako, da so izvedli »eksperimentalne« prelete skozi iranski zračni prostor. Eden od članov vlade z dobrimi stiki v ZDA naj bi vse skupaj izdal ameriškemu zunanjemu ministru Kerryu, ta pa naj bi informacijo prenesel Baracku Obami. Ameriški predsednik naj bi nato izraelskemu predsedniku vlade zagrozil s »sestrelitvijo« izraelskih lovcev, s čimer se je ta zgodba tudi končala. To naj bi že leta 2009 Obami predlagal Zbigniew Brzezinski, nekoč svetovalec za nacionalno varnost v času predsednika Jimmya Carterja.

Za časnik Daily Beast, je Brzezinski tudi javno na podoben način komentiral načrte o izraelskem »solo« napadu na Iran. »Nismo ravno majhni, impotentni dojenčki. Ta letala bi morala leteti skozi iraški zračni prostor. In mislite da bomo samo sedeli in čakali? Biti moramo resni pri tem, ko jim odrekamo pravico, da naredijo to. To pa pomeni zavračati ne zgolj z besedami. Če bi leteli preko nas, potem bi pač šli navzgor in se jim zoperstavili. In potem bodo imeli možnost, da se obrnejo ali pa ne.« Nekaj let zatem naj bi Izrael svoj napad na Iran načrtoval iz Azerbejdžana, vendar je tudi ta načrt propadel, ko je zanj izvedela ameriška administracija. Ameriška administracija je sicer zgodbo o tem, da naj bi ameriški predsednik grozil s sestrelitvijo izraelskih letal, že zanikala, pravo resnico o vsem tem pa bomo verjetno izvedeli šele ob kakšni novi izdaji depeš na spletni strani WikiLeaks.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.