Tamara Kajtazović

 |  Politika

Za človekove pravice gre

© Borut Krajnc

Skupina Za otroke gre je zbrala 80.518 podpisov v podporo referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jih je danes vložila v državni zbor. Po vloženi pobudi morajo predlagatelji zbrati 40.000 overjenih podpisov in jih vložiti v državni zbor, a do referenduma dejansko ne bi smelo priti. Ustava namreč določa, da »referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, ni dopustno razpisati«.

Sedaj je na državnem zboru, da to določilo upošteva. Državni zbor lahko razpis referenduma zavrne, če meni, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice. Ni dvoma, da bi razveljavitev novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pomenila vrnitev v protiustavno stanje, stanje kršenja človekovih pravic. Prejšnja zakonodaja je namreč raznospolno in istospolno skupnost obravnavala diskriminatorno. Z novelo je bila ta neenakost odpravljena. Združena levica, ki je spremembe predlagala, je zapisala, da novela »odpravlja protiustavno stanje in sistematično diskriminacijo istospolnih partnerjev«. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je izpostavil, da je družinski zakonik pred tremi leti na referendumu zavrnil le del državljanov, zato ne moremo na podlagi tega sklepati o večinskem javnem mnenju. Dodal je še, da večina ne more odločati o pravicah manjšine. Uvedena sprememba istospolnim parom v Sloveniji priznava vse temeljne socialne, ekonomske in pravne pravice, ki so bile do sedaj neupravičeno rezervirane le za raznospolne pare.

Zavrnitev razpisa referenduma je tako v državnem zboru skorajda neizbežna. V tem primeru bi o zadevi odločalo ustavno sodišče.

In kakšno odločitev ustavnega sodišča lahko pričakujemo? Kot je v Mladini pisal Peter Petrovčič, smo v Sloveniji priča politizaciji ustavnega sodišča. »Za nekaj ustavnih sodnikov sedanjega sestava bi se dalo sklepati, katera politika jim je blizu, če že ne celo kaj več« – šest ustavnih sodnikov je stranka SDS javno podprla pred izvolitvijo – stranka, ki se je na glasovanju v državnem zboru prejšnji teden izrekla proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Če bi do referenduma le prišlo, bi proti noveli morala glasovati večina vseh udeleženih na referendumu in skupno najmanj petina vseh volivcev, da bi bila ta razveljavljena.

Izenačitvi pravic istospolnih parov je sicer grozil Državni svet. Ta je obravnaval predlog za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, a ni bil izglasovan. Proti vetu je bilo 23 državnih svetnikov, za veto pa 14.

Slovenija je prejšnji teden postala 21. država na svetu in 11. država članica EU, ki zagotavlja enake pravice na področju zakonske zveze in družinskih razmerij vsem državljanom. S tem je potrdila in uveljavila eno izmed najpomembnejših vrednot, vrednoto enakosti in vstopila v krog naprednih, demokratičnih držav. Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je dejala, da »s tem ni nihče nič izgubil, vsi pa smo pridobili kot družba, saj je sprejemanje sočloveka z vzemi njegovimi pravicami v demokraciji pomembno«. Upajmo, da to pridobitev tudi obdržimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.