at, STA

 |  Politika

Odhaja že druga ministrica za izobraževanje

© Borut Krajnc

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, le dva dni po prevzemu poslov odstopila. Premier Miro Cerar je odstop sprejel, saj je ocenil, da je njeno ravnanje nedopustno. Markeževa tako stopa med rekorderje po času trajanja ministrskih mandatov.

Markežova je na položaju ministrice zamenjala Stanko Setnikar Cankar, ki je v času, ko je bila dekanja Fakultete za upravo, za fakulteto opravljala še dodatno plačano svetovanje. 

"Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku," je v izjavi za medije dejal premier.

Primer Markeževe je označil za posebej nesrečnega. "Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo," je dejal Cerar in priznal, da je objektivna odgovornost tudi na njem in mora to zadevo sedaj popraviti.

V SMC so sicer pojasnili, da je Markeževa, ki je leta 2005 magistrirala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, prejšnji teden na lastno pobudo posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva. S fakultete so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato jo bodo preverili.

Dekan omenjene fakultete Matej Avbelj je zaradi suma, da je magistrska naloga Markeževe plagiat, podal predlog za začetek postopka za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva. Z računalniškim programom so ugotovili, da se naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom.

Po njegovih besedah bo senat v četrtek na seji preveril, ali so izpolnjeni formalni pogoji za začetek postopka za odvzem naziva. Če bodo, bo postopek uvedel in nato bo senat imenoval tričlansko komisijo, ki bo vsebinsko preverila nalogo.

A Markeževa z odstopom ni čakala na izsledke, saj se, kot je pojasnila novinarjem po sestanku s Cerarjem, glede na situacijo zaveda odgovornosti. Če bi se informacija o plagiatorstvu izkazala za resnično, pa Markeževa tako po oceni namestnice vodje poslanske skupine SMC Lilijane Kozlovič kot po oceni prvaka SMC Cerarja ne bi sodila nazaj med poslance SMC. Cerar je sicer izrazil pričakovanje, da bo Markeževa razmislila o tem, ali bo lahko še opravljala funkcijo poslanke.

Predsednik vlade mora o odstopu Markeževe v sedmih dneh obvestiti DZ. Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. V času od odstopa Setnikar Cankarjeve do nastopa Markeževe je sicer Cerar sam vodil izobraževalni resor.

Je pa Cerar danes zagotovil, da bo že v četrtek začel s konzultacijami glede novega ministra za izobraževanje, saj da je treba najti rešitev. O imenih še ni želel govoriti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.