Koliko Nemčija dolguje Grčiji iz naslova reparacij?

Grška vlada je izračunala, da Nemčija iz naslova vojaških reparacij iz druge svetovne vojne Atenam dolguje skoraj 279 milijard evrov. Gre za prvi uradni izračun grške strani glede domnevnega dolga nacistične Nemčije za zločine in plenjenja med drugo svetovno vojno.

»Glede na naše izračune, dolg, ki je povezan z nemškimi reparacijami, znaša 278,7 milijarde evrov,« je pred parlamentarnim odborom, ki preiskuje odgovornost za grško dolžniško krizo, dejal namestnik grškega finančnega ministra Dimitris Mardas.

Nemška vlada zatrjuje, da je bilo to vprašanje zakonito razrešeno že pred leti. Berlin je leta 1960 Atenam plačal 115 milijonov nemških mark odškodnine. Grčija trdi, da to ni poplačalo poškodovane infrastrukture, vojnih zločinov in vrnitve izsiljenih posojil. Nemčija vztraja, da je bilo vprašanje reparacij pravno razrešeno leta 1990, še pred združitvijo takratnih obeh Nemčij. Nemški minister za gospodarstvo in podkancler Sigmar Gabriel je novo grško oceno o višini nemškega dolga označil za neumno ter ocenil, da pozivi k plačilu vojaških reparacij samo ovirajo napredek prizadevanj za finančno okrevanje Grčije, ki se bori z velikim dolgom.

Grški premier Aleksis Cipras je vprašanje reparacij načel tudi na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel prejšnji mesec v Berlinu.

O tem, koliko denarja je Nemčija še iz časov druge svetovne vojne dolžna Sloveniji in kaj počne naša diplomacija, je v Mladini pisal Jure Trampuš. »Nemčija naj bi Sloveniji dolgovala še najmanj 3,5 milijarde evrov. Brez revalorizacije, brez obresti, dejansko pa je številka bistveno višja. Segala naj bi do vrtoglavih 70 milijard evrov ali še višje …,« je zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.