Pivovarno Laško kupil Heineken

© Arhiv Mladine

Konzorcij prodajalcev Pivovarne Laško je pregledal izboljšane ponudbe interesentov in se odločil 51,11-odstotni delež prodati nizozemskemu pivovarskemu velikanu Heinekenu, ki je za delnico Laškega ponudil 25,56 evra. S tem je za nekaj evrov oziroma več kot pet odstotkov presegel ponudbe ostalih interesentov, izboljšane ponudbe naj bi namreč oddali še finančni skladi CVC Capital, KKR in Mid Europa Partners.

Pri odločitvi o prodaji je bilo po navedbah Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) temeljno merilo najvišja ponujena cena za delnico v ponudbi. Ni jasno, koliko so interesenti sprva ponudili za delnico Pivovarne Laško, a po nekaterih ocenah naj bi se ponudbe gibale med 20 in 22 evri za delnico, s čimer prodajalci – konzorcij sestavljajo DUTB, Kapitalska družba, družba Alpen invest, Abanka Vipa, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov – niso bili zadovoljni. Za delnico naj bi namreč pričakovali vsaj 26 evrov. Zato so interesente pozvali k izboljšanju ponudb in tako danes izbrali Heineken, ki naj bi presegel ponudbe ostalih interesentov. Heineken naj bi poleg nakupa lastniškega deleža zagotovil tudi dokapitalizacijo Pivovarne Laško, z nakupom pa bo prišel tako do laške pivovarne kot do Pivovarne Union.

O ostalih interesentih za nakup, torej omenjenih finančnih skladih, je v Mladini pisal Borut Mekina – »slovenska podjetja so postala plen znanih mednarodnih špekulantov,« je zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.