Ob Telekom v dveh tednih

© Uroš Abram

Britanski sklad Cinven je predstavil okvirno strategijo razvoja Telekoma Slovenije in uradno potrdil, da je oddal edino zavezujočo ponudbo. Član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak je dejal, da bi do zaključka lahko prišli v roku 14 dni. V SDH sicer ne izključujejo pa možnosti, da bi vladi kot skupščini prepustili končno odločitev o prodaji oziroma neprodaji Telekoma.

O Runjaku oziroma »prodajalcu leta« je v Mladini pisal Borut Mekina. »Globina ideologije, v katero smo padli, se kaže prav v podobi Runjaka, še pred nekaj leti borznega posrednika, ki smo mu v času krize zaupali razprodajo države,« je zapisal.

Cinvenova strategija je zelo splošna – v sporočilu za javnost so zapisali, da nameravajo vlagati v nadgradnjo omrežja, zaustaviti padanje prihodkov podjetja, jih stabilizirati in nato dolgoročno povečevati. Poleg tega so zapisali, da želijo slovenskega telekomunikacijskega operaterja razviti v smeri »slovenskega šampiona« - kot neodvisno slovensko podjetje, ki zagotavlja visoko kakovostne izdelke in storitve svojim strankam. A v aktualni številki Mladine lahko preberete intervju z avstrijskim ekonomistom dr. Joachimom Beckerjem, ki je med drugim dejal: »Ta podjetja, ki zdaj kupujejo vaše družbe in slaba posojila, so zgolj posredniki, ki upajo, da bodo v kratkem času podjetja prodali naprej, po višji ceni.« Becker med drugim razlaga tudi, kako so vse avstrijske politične stranke ugotovile, da je bil umik države iz avstrijskega telekoma napaka. O tem, da bi samo bedaki in konji prodali nacionalnega telekomunikacijskega operaterja tujemu državnemu podjetju in ob tem verjeli, da ne bo varnostnih posledic za suverenost države, smo pisali tudi v Mladini.

SDH pa kljub temu nadaljuje s prodajami podjetij po spisku. V zaključnih fazah je prodaja Žita, le malo zaostaja prodajni postopek za Cinkarno Celje. Teče postopek za Adrio Airways, povečanje kapitala v primeru Palome, čaka še Unior, je našteval član uprave državnega holdinga.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.