Darja Kocbek

 |  Politika

Orban bi na Madžarskem vnovič uvedel smrtno kazen

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban razmišlja, da bi na Madžarskem vnovič uvedel smrtno kazen. Poostrena kazenska zakonodaja, ki jo je njegova vlada že sprejela, po njegovih ocenah naj ne bi zadoščala za kaznovanje kriminalcev. »Smrtno kazen moramo ohraniti na dnevnem redu,« je Orban po poročanju Handelsblatta dejal v Pecsi, kjer se je odzval na brutalni umor v kraju Kaposvar.

Tam je moški napadel kiosk in umoril 21-letno prodajalko. Kriminalcem je po Orbanovih besedah treba sporočiti, da Madžarska nima nikakršnih zadržkov, ko je treba zaščititi državljane. Nova kazenska zakonodaja, ki jo je sprejela njegova vlada, med drugim že predvideva, da morajo obsojenci, ki jim je ta dosojena, obvezno odsedeti dosmrtno zaporno kazen, saj jih pod nobenim pogojem ni dovoljeno predčasno spustiti na prostost.

Madžarska je smrtno kazen ukinila leta 1990 po padcu komunističnega režima. V skladu s pravnim redom EU, ki smrtno kazen na podlagi listine o temeljnih pravicah prepoveduje, je ne more več uvesti. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je v tem tednu v odzivu na izvedbo smrtne kazni v Indoneziji dejal, da EU ostro nasprotuje smrtni kazni.

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je že poklical v pisarno Viktorja Orbana in zahteval pogovor z njim glede smrtne kazni, je pojasnil v Strasbourgu na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta.

Orban je retoriko po razlagi analitikov zaostril potem, ko se je na račun njegove stranke Fidesz povečala podpora Madžarov skrajni desničarski stranki Jobbik, čeprav zadnje ankete padca podpore njegovi stranki ne beležijo. V skladu s to retoriko bi tudi uporabil vojsko za nadzor priseljevanja, pravila EU o priseljevanju pa je prejšnji teden, ko so voditelji držav članic na izrednem vrhu EU razpravljali o problematiki beguncev, ki prihajajo v Evropo prek Sredozemskega morja, označil kot neumna.

Po anketi Ipsos največ Madžarov še vedno podpira Orbanovo stranko Fidesz. Delež njenih podpornikov, ki znaša 21 odstotkov, se v zadnjih treh mesecih ni spremenil. Stranka Jobbik je imela marca 17-odstotno podporo Madžarov, februarja pa 18-odstotno. Fidesz ima po podatkih družbe Ipsos 1,4 milijona zvestih volivcev in še dodatnih 300 tisoč podpornikov. Najbolj zveste volivce ima v vaseh in Budimpešti, to večinoma starejši volivci.

Jobbik ima 800 tisoč zvestih volivcev, tipičen volivec te skrajno desničarske stranke je moški, star med 40 in 50 let, ki živi zunaj Budimpešte. Podpornikov ima Jobbik okrog 600 tisoč, večinoma so to pripadniki nižjih socialnih skupin, ki živijo v Budimpešti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.