Tamara Kajtazović

 |  Družba

Imate nomofobijo?

Za njo trpi kar 176 milijonov ljudi po vsem svetu. Med drugim se kaže kot živčnost, tresoče roke, tesnoba in strah pred tem, da bo oseba nekaj zamudila, če ne bo dosegljiva na mobilnem telefonu. Se najdete v opisu? Berite dalje.

Tisti, ki trpijo za no-mobile-phone-phobio oziroma nomofobijo, imajo strah pred tem, da bodo nekaj zamudili, zato vsakih nekaj minut preverjajo obvestila in aplikacije na telefonu, na primer Facebook, WhatsApp. Odvisniki so tisti, ki več kot 60-krat na dan odprejo aplikacije na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Število odvisnikov narašča - pametni telefoni so moderna droga z ogromnim potencialom za zasvojitev. Kot piše Gidon Wagner v nemškem Focusu, je bilo leta 2013 od mobilnega telefona odvisnih 79 milijonov ljudi, po eni od raziskav pa leta 2014 že 176 milijonov ljudi.

Dr. Christian Montag, psiholog iz Univerze v Bonnu, je za Focus dejal, da je odvisnost od pametnih telefonov podobna kot odvisnost od iger na srečo. Tapkanje po telefonu in čakanje, da se nekaj zgodi, ima na človeške možgane tak učinek kot avtomat za igranje na srečo. Ko se baterija na telefonu izprazni, odvisniki doživijo mini živčni zlom.

Nenehno preverjanje mobilnega telefona slabo vpliva tudi na koncentracijo. »Človek običajno potrebuje 15 minut, da se poglobi v eno stvar,« pravi Alexander Markowetz iz Univerze v Bonnu. A če nekdo vsake 10 minut pogleda na telefon, pravzaprav nikoli ne preide v zares učinkovito delovno fazo.

Wagner pravi, da ta odvisnost niti ni presenetljiva. Skoraj popolna dostopnost do interneta ponuja priložnost, da smo ves čas na spletu. Še pri izbiri destinacije za dopust se prepričamo, da izbrani hotel ponuja brezžični internet. Novinar tako zaključuje, da je trenutno edina rešitev za odvisnike od mobilnega telefona, da ga enostavno izklopijo. Markowetz in Montag pa poleg tega priporočata še nakup budilke, da se ne zbujate s telefonom in v postelji ne pregledujete elektronske pošte, in pa nakup ročne ure, da se s tem izognete nenehnemu preverjanju ure na telefonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.