Tamara Kajtazović

 |  Svet

Francija odločno proti metanju hrane v smeti

Večje trgovine v Franciji bodo po novem morale neprodano, a še vedno užitno hrano darovati v dobrodelne namene ali za krmo za živali in kompostiranje. Tako je soglasno odločil francoski parlament, s čimer je dejansko prepovedal metanje hrane v smeti.

Na svetu je vsako leto odvržene 1,3 milijarde ton hrane. Kot piše AlJazeera, Francozi v povprečju letno odvržejo 20 do 30 kilogramov hrane na osebo. Vlada upa, da bo živilske odpadke zmanjšala za polovico do leta 2025.

Tako bodo morale vse večje trgovine do julija naslednje leto podpisati pogodbo z eno od dobrodelnih organizacij, da omogočijo donacije. Če tega ne bodo storile, jim grozi kazen v višini do 75.000 evrov ali dve leti zapora

V zadnjih letih so francoski mediji izpostavili, da se revne družine, nezaposleni in brezdomci pogosto prehranjujejo ponoči s hrano, ki so jo supermarketi odvrgli v koše za smeti zaradi bližajočega se izteka roka uporabe. A nekatere trgovine so to onemogočale tako, da so odvrženi hrani prilile belilo in jo s tem naredile neužitno. »Zlivanje belila v košev za smeti, polne užitne hrane, je škandalozno,« je dejal socialistični poslanec Guaillaumet Garot, ki je podprl zakon.

Vodja francoske federacije za trgovino in distribucijo Jacques Creyssel je sicer dejal, da zakon ne bo zadoščal, saj cilja le večje supermarkete, ti pa predstavljajo le pet odstotkov celotne odvržene hrane. Od 7,1 milijona ton letno odvržene hrane v Franciji je 67 odstotkov odvržejo potrošniki, 15 odstotkov restavracije, 11 odstotkov pa trgovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.