Darja Kocbek

 |  Svet

Je vlada ZDA ustvarila Islamsko državo?

Tajni dokument Pentagona iz leta 2012 naj bi bil dokaz, da je vlada ZDA vzela v zakup nastanek in vzpon teroristične milice Islamska država, poroča Focus. Islamska država kot skupina džihadistov, pripravljena na bojevanje, se je pojavila kar naenkrat. Videti je bilo, da je nastala tako rekoč iz nič. Širila se je hitro in postala je grožnja za arabski, pa tudi za zahodni svet. Razkriti dokument Pentagona kaže, da so v Washingtonu že pred leti predvideli njen nastanek.

Ameriška vojaško-obveščevalna agencija (DIA) je avgusta 2012 napisala, da utegne zaradi nestabilnih razmer v regiji nastati Islamska država. Iz terorističnih organizacij v Iraku in Siriji naj bi torej nastala zveza, ki naj bi bila velika grožnja v regiji, poroča britanski novinar Nafeez Ahmed.

Dokument po njegovih besedah kaže, da so zahodne vlade namerno sodelovale z Al Kajdo in drugimi ekstremističnimi islamskimi skupinami, da bi strmoglavile sirskega predsednika Baširja Al Asada. Zahodne »podporne sile« so si želele nastanek »salafistične kneževine« v Siriji, da bi z njeno pomočjo »izolirale sirski režim«. Obveščevalci DIA so v razkritem dokumentu navedli, da utegne Islamska država nastati kot neposredna posledica te strategije, hkrati so svarili, da bi Islamska država lahko destabilizirala Irak.

V dokumentu kljub temu ni nikakršnega indica, da bi Zahod utegnil sprejeti odločitev o umiku podpore upornikom v Siriji. Nasprotno, nastanek »salafistične kneževine« kot rezultat te podpore je opisan kot strateška priložnost za izolacijo Asada, piše Nafeez Ahmed.

Te navedbe so po njegovih besedah v nasprotju z uradnimi izjavami zahodnih vlad glede njihove politike v Siriji. So tudi dokaz, da Zahod podpira nasilne skrajneže v tujini, doma pa hkrati širi množični nadzor nad ljudmi in jim zmanjšuje državljanske svoboščine zaradi hitro naraščajočega terorizma.

Zahodni mediji so se po objavi omenjenih tajnih dokumentov osredotočili na dokaze, da je administracija predsednika ZDA Baracka Obame vedela, da so skrajneži v Libiji oskrbovali z orožjem upornike v Siriji. Le nekateri so omenili, da so ameriški obveščevalci predvideli nastanek Islamske države, nobeden pa ni poročal o razkritju, da je Zahod namenoma podpiral upor v Siriji pod okriljem Al Kajde, ugotavlja Nafeez Ahmed.

Uporniki proti Asadovemu režimu v Siriji so bili salafisti, Muslimanska bratovščina in pripadniki Al Kajde v Iraku. To opozicijo so podpirali Zahod, države na območju Perzijskega zaliva in Turčija, Rusija, Iran in Kitajska pa so podpirali režim Baširja Al Asada. Medtem ko so zahodne države uradno zatrjevale, da v Siriji podpirajo zmerne upornike, so agenti vedeli, da te upornike množično podpirajo pripadniki Al Kajde v Iraku.

V zadnjem odstavku razkritega dokumenta je navedeno, da bodo z oslabitvijo Baširja Al Asada nastale idealne razmere za iraške pripadnike Al Kajde, da se bodo lahko vrnili v Mosul in Ramadi. Kar so strategi v Pentagonu napovedali pred tremi leti, je zdaj dejstvo. Islamska država je junija lani osvojila Mosul, pred nekaj dnevi še Ramadi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.