TK, STA

 |  Politika

Vlada sprejela zakon o poplačilu varčevalcev Ljubljanske banke

Vlada je za nadaljnjo obravnavo sprejela predlog zakona glede nepoplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v podružnicah Zagreb in Sarajevo. Slovenija bo s tem izvršila lansko sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.

Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice je v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ v pilotni sodbi 16. julija lani Sloveniji naložil, da mora zaradi kršitve človekovih pravic poplačati še nepoplačane varčevalce podružnic LB v Sarajevu in Zagrebu. Za sprejetje vseh ukrepov, ki bodo omogočili plačilo starih deviznih vlog, vključno s spremembami zakonodaje, ji je dal leto dni časa.

Državni zbor mora tako zakon sprejeti do 16. julija. V predlogu zakona so določeni parametri verifikacijskega mehanizma zahtevkov in izhodišče za obrestovanje starih deviznih vlog. Pri izhodiščih za obrestovanje so »izhajali iz ohranjanja premoženja varčevalcev, ki 25 let niso mogli priti do svojih prihrankov,« pojasnjujejo v vladi.

Sprejem zakona bo predstavljal finančne posledice v ocenjeni višini 385 milijonov evrov, kar predstavlja ocenjeno višino glavnice za obe podružnici (257 milijonov evrov), obresti do 31. decembra letos ter administrativne in druge stroške, povezane z izvedbo verifikacijskega postopka in z izplačili. Glavnina sredstev za izvajanje zakona bo zagotovljenih v državnih proračunih za leti 2016 in 2017, ki še nista bila sprejeta.

Kot je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Irena Sodin, bodo do izplačil upravičeni imetniki deviznih vlog v podružnicah LB Zagreb in Sarajevo na dan 31. decembra 1991, ki jim te vloge še niso bile izplačane, njihovi dediči in tudi fizične osebe, na katere so bile te vloge prenesene. Vse pa ob predpogoju, da stara devizna vloga ni bila že prenesena, izplačana ali uporabljena na katerikoli osnovi. Upravičenci bodo lahko zahtevke vložili od 1. decembra letos do konca leta 2017.

Pristojni organ, ki bo odločal o izplačilih in urejal vse postopke, bo Sklad RS za nasledstvo. V ta namen bo po besedah Sodinove potreboval kadrovsko okrepitev. Po navedbah urada vlade za komuniciranje je sedaj na skladu zaposlena le v.d. direktorice, za izvajanje zakona pa bodo morali v naslednjih mesecih zaposliti še okoli 30 ljudi za vodenje postopkov po zakonu o upravnem postopku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.