Blatter ni več predsednik Fife

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je zaradi pritiskov korupcijske afere odstopil. Blatter je krovno nogometno zvezo vodil od leta 1998, nov, peti mandat pa je dobil na petkovem volilnem kongresu v Zürichu.

Dva dni pred kongresom je Fifo pretresla korupcijska afera, o kateri smo že pisali. Švicarska policija je namreč aretirala sedem predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije – med drugim tudi podpredsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeffreyja Webba in Eugenia Figuereda, ob tem pa so čedalje glasnejši tudi glasovi o kršitvah človekovih pravic in človeških žrtvah, ki so jih člani Fife s koruptivnimi praksami neposredno povzročili.

Blatter je povedal, da bo v najkrajšem času sklical posebni kongres, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika. »Ne bom kandidiral. Prost sem pritiskov volitev. Bom v položaju, da se bom lahko osredotočil na temeljite reforme. Veliko let smo pozivali k reformam. Toda niso zadostne,« je dejal Blatter.

Domenico Scala, predsednik odbora za delovanje v skladu s pravili, je dodal, da je na potezi izvršni odbor, ki bo odločal, kaj v tem primeru. Volilni kongres mora biti po pravilih razpisan vsaj štiri mesece vnaprej. Nov volilni kongres naj bi bil med decembrom letos in marcem prihodnje leto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.