Igor Mekina

 |  Svet

Sakašvili izgubil gruzinsko državljanstvo

Nekdanji gruzinski predsednik Mihail Sakašvili se je potem, ko je bil imenovan za guvernerja odeške regije v Ukrajini, odrekel gruzinskemu državljanstvu. Že pred tem pa so gruzinske oblasti sporočile, da mu bodo državljanstvo zaradi njegove pridobitve ukrajinskega državljanstva ter skrivanja pred roko pravice v lastni državi odvzele oziroma ga bo avtomatsko izgubil.

Sakašvili je za BBC dejal, da gruzinski potni list zanj pomeni le »garancijo za zapor«, odkar so oblasti v njegovi rojstni državi za njim izdale mednarodno tiralico. Oblast je izgubil leta 2013 in nato večinoma živel v New Yorku, za obtožbe zoper njega pa trdi, da so politične narave. Njegov velik podpornik je ameriški senator John McCain. Medtem naj bi se naučil osnovnega sporazumevanja v ukrajinskem jeziku, mediji pa so zabeležili tudi njegovo »naključno« prepevanje ukrajinske himne skupaj z dijaki ene od gimnazij v Odesi.

Sakašvili je bil na svoj položaj imenovan zaradi odločitve predsednika države Petra Porošenka. Sakašvili velja za »prozahodno« usmerjenega, predvsem v Rusiji pa velja za eno od najbolj osovraženih osebnosti iz republik nekdanje Sovjetske zveze. Avgusta leta 2008 je sprožil napad na Južno Osetijo, ki se je po intervenciji ruske vojske končala s porazom gruzinske vojske. Predsednik ruske vlade je njegovo imenovanje za guvernerja Odese označil kot komedijo, Sakašvili pa je njegov odziv označil kot »histeričnega«. V Odesi sicer ni prišlo do upora tako kot v doneški regiji, vendar je bila Odesa mesto pogroma nad proruskimi demonstranti drugega maja lani. Umorjenih je bilo več kot 40 rusko govorečih protestnikov, preiskava pa še vedno ni odkrila storilcev, kljub obilici video posnetkov dogajanja v okolici zažganega Doma sindikatov, kjer so se zgodili napadi desničarskih skrajnežev in požig zgradbe, v katero so se zatekli protestniki.

»Bivšemu predsedniku Gruzije se ni bilo potrebno odreči gruzinskemu državljanstvu. Sakašvili je s tem užalil državo in samo institucijo predsednika. Državljanske vrline bi morale biti nad kariero,« je dejal sedanji predsednik Gruzije Georgi Margvelašali v svojem televizijskem odzivu na sporno imenovanje begunca iz lastne države in nekdanjega predsednika Gruzije za guvernerja Odese. S tem je predsednik Gruzije končal tudi razpravo o tem, ali je pripravljen svojemu predhodniku Sakašviliju, ki je gruzinsko državljanstvo izgubil že zato, ker je pridobil ukrajinsko, s predsedniškim dekretom znova vrniti gruzinsko državljanstvo. Sakašvili je sicer znan tudi po nadimku »Miša kravata«, saj je leta 2008, ko je bil živčen, med neposrednim prenosom pogovora za britanski BBC ves čas grizljal vrh svoje kravate.

Imenovanje Sakašvilija za guvernerja Odese je nenavadno tudi zato, ker se zdi, kot piše Lincoln Mitchell v Observerju, da tudi Ukrajina sporoča svojim državljanom, da v državi z več kot 40 milijoni prebivalcev ni niti enega, ki bi bil dovolj pameten, nekoruptiven in vizionarski, da bi lahko postal guverner ene od ključnih regij. Ne samo to, »v zadnjih letih so kritiki ruskega predsednika Vladimirja Putina pogosto napadali, češ da želi obnoviti Sovjetsko zvezo«. Toda »sedaj se ukrajinski predsednik obnaša, kakor da mu ni povsem jasno, da sta Gruzija in Ukrajina dve ločeni državi. Ob tem je Sakašvili celo le eden od mnogih Gruzijcev, ki so bili nekoč v Sakašvilijevi vladi in so imenovani na zelo visoka mesta v Ukrajini,« ocenjuje Observer.

Nova obrambna ministrica Gruzije Tina Khidašeli, ki velja za »prozahodno« usmerjeno, je samo z nekaj besedami verjetno najbolje povzela občutke večine Gruzijcev glede najnovejšega imenovanja Sakašvilija. »Nekdanji gruzinski predsednik je preprosto povedano storil še eno dejanje izdaje. S tem korakom je postalo očitno, kako lojalen je svoji domovini. Državljanstvo naše države, ki nam vsem toliko pomeni, njemu ne pomeni ničesar.« V Gruziji se ga spominjajo tudi po omejevanju svobode govora, vpadih policije v televizijske postaje ter uporabi sile zoper demonstrante in zlorabah oblasti, zaradi česar ga gruzinske oblasti tudi iščejo z mednarodno tiralico. Očitno pa je, da Sakašvili kot guverner odeške regije ne bo prav posebno mednarodno aktiven, saj bi ga kljub ukrajinskemu državljanstvu v tujini lahko priprli in izročili Gruziji. Hkrati pa njegovo imenovanje za guvernerja regije jasno kaže, kako malo besede imajo prebivalci Odese celo pri imenovanju lastnih najvišjih predstavnikov v regiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.