Petra Balažič

 |  Politika

Poraz Fife tudi na filmskem platnu

Leto dni po Canneski premieri  je bil film "Združene strasti" (United Passions), ki ga je financirala Fifa, prvič prikazan tudi v ZDA. Nedavni korupcijski škandali, aretacije in odstopi visokih uradnikov pa presenetljivo niso pripomogli k polnjenju kinodvoran. Film je bil prikazan v le desetih kinematografih in prvi dan predvajanja zaslužil vsega 600 dolarjev. V Los Angelesu sta si film tako ogledali samo dve osebi.

Fifa je za film, katerega je Guardian označil za »izmeček«New York Times pa za negledljivega , plačala vsaj 20 milijonov evrov, torej večinski del proračuna, ki je skupaj znašal 24 milijonov. Čeprav ga je generalni sekretar Fife Jerome Valcke opisal kot »odprtega, samokritičnega in izjemno prijetnega«, je največja kritika filma ravno to, da se gleda kot propaganda Fife in njenega dolgoletnega ter sveže odstopljenega predsednika Seppa Blatterja. Le-tega je igral Tim Roth, s katerim naj bi, po Blatterjevi oceni, imela »kar nekaj skupnih odlik«.

Slabosti filma je prepoznal tudi njegov režiser Frédéric Auburtin, ki je priznal, da pri delu ni imel povsem prostih rok. Na njegovo srečo se nedavni izbruh svetovne pozornosti na Fifo ni prelevil v večje zanimanje za Združene strasti. Sedaj lahko le upa, da bo film čim prej padel v kinematografsko pozabo – Fifa pa bo morala najti drug vir samopromocije. Po možnosti nekoliko manj očitno obupan.

Preberete lahko tudi kritiko filma Marcela Štefančiča. >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.