Tamara Kajtazović

 |  Svet

Koliko otrok je bilo spočetih med mirovnimi operacijami OZN?

Koliko otrok so spočeli pripadniki mirovnih sil Organizacije združenih narodov (OZN) med operacijami v zadnjih nekaj desetletjih, ne ve nihče – a sedaj Združeni narodi ponujajo testiranje DNA, ki bo pomagalo dokazati očetovstvo in zagotovilo podporo za t. i. »peacekeeper babies« oziroma otroke pripadnikov mirovnih sil, ki so po njihovem odhodu ostali zapuščeni.

Kot piše Cara Anna v reviji Time, prizadevanje prihaja desetletje po odmevnem poročilu o spolnih zlorabah s strani pripadnikov mirovnih sil. Poročilo je predlagalo, da bi bil generalni sekretar OZN pooblaščen zahtevati test DNA in druge teste, da se dokaže očetovstvo. Tako bi bili pripadniki mirovnih sil prisiljeni skrbeti za otroka, ki ga spočnejo in zapustijo. Mnogo otrok je namreč v težki finančni situaciji. Poročilo je vsebovalo tudi predlog, da bi Združeni narodi hranili DNA pripadnikov mirovnih sil, saj bi le tako lahko zagotovili zanesljive dokaze o očetovstvu.

Združeni narodi pri upoštevanju pirporočil niso šli tako daleč – kot kaže novo poročilo, ki je pred kratkim pricurljalo v javnost, je organizacija lani neopazno oblikovala smernice za testiranje DNA v primerih zahtevkov za očetovstvo, ki se tičejo trenutnih ali nekdanjih pripadnikov mirovnih sil. Testiranje ni obvezujoče in OZN državam prepuščajo odločitev, ali oziroma kako bo testiranje opravljeno. Država lahko zahtevano testiranje opravi sama, ali pa ga izvedejo OZN. Odzivnost držav je zaenkrat še dokaj slaba.

Mnoge države, ki prispevajo enote mirovnim silam, te geste namreč ne sprejemajo odprtih rok. Testiranje ne bo dokazalo le očetovstva, ampak tudi potencialna hudodelstva – od ducata zahtevkov za očetovstvo, prejetih v lanskem letu, so bile štiri povezane z domnevno spolno zlorabo mladoletnic.

Nihče ne ve natanko, koliko otrok so modre čelade spočele v zadnjih letih na nekaterih od najbolj prizadetih krajev na svetu. Okrog 125.000 pripadnikov mirovnih sil je nameščenih na 16 območjih, skorajda izključno v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Spolne zlorabe še vedno ostajajo težava, žrtve pa imajo na voljo le malo podpore.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.