Tamara Kajtazović

 |  Svet

Belgijski varuh zasebnosti toži Facebook

Belgijska Komisija za zaščito zasebnosti toži ameriški Facebook, saj po njihovem način, na katerega družbeno omrežje spremlja spletne navade članov in nečlanov omrežja, krši belgijsko in evropsko zakonodajo. Gre za prvi primer, da varuh zasebnosti ene od evropskih držav toži Facebook zaradi neupoštevanja zakonodaje na področju zasebnosti.

Kot piše EUobserver, je podlaga za primer raziskava, ki jo je omenjena komisija naročila in objavila marca. Raziskava je pokazala, da Facebook sledi spletnim navadam uporabnikov tudi na spletnih straneh izven Facebooka, vse dokler uporabnik izrecno ne zavrne sledenja. A Facebook uporabnika za dovoljenje niti ne vpraša.

Ta mehanizem ni primeren za pridobivanje soglasja povprečnega uporabnika, so zaključili raziskovalci v poročilu. Facebookov pristop tako po njihovem mnenju ne zadosti pravnim kriterijem veljavnega soglasja uporabnika. To ni edina kršitev: poleg tega Facebook sledi navadam ljudi, ki niso uporabniki Facebooka, s čimer krši evropsko direktivo o elektronski zasebnosti. »Spremljajo tudi navade ljudi, ki izrecno izrazijo, da ne želijo sledenja,« pojasnjuje Willem Debeuckelaere, predsednik belgijske Komisije za zaščito zasebnosti.

Komisija je svoje zaključke predstavila evropski podružnici Facebooka in kot pojasnjuje Debeuckelaere, je podjetje dejalo, da ne sprejema belgijskega prava ali avtoritete belgijske komisije za zasebnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.