Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Mramor nove grške predloge ocenjuje pozitivno

Minister za finance Dušan Mramor je ocenil, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč velik napredek v primerjavi s tem, kar so finančni ministri evrskih držav obravnavali do sedaj. A v izjavi pred sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko vseeno ni želel napovedati končnega rezultata.

Mramor meni, da gre za kolikor toliko konsistenten predlog, v katerem so ocenjeni tudi javnofinančni in drugi učinki. Pravi, da je zdaj potrebno, da Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, ki so zadnjo različico prejeli v ponedeljek dopoldne, predlog ocenijo.

Omenjene tri institucije morajo ugotovili, ali grški predlogi ustrezajo zahtevam mednarodnih upnikov in če ne ustrezajo, opredeliti, kje prihaja do nesoglasij. Na podlagi povratne informacije bo tako Grčija morala predloge dopolniti, je pojasnil minister za finance. Končnega razpleta pa Mramor ni želel napovedati, a je vseeno z nekoliko previdnim optimizmom dejal: »Je napredek, je neka luč, upam, na koncu tunela.«

Krizni vrh območja evra o Grčiji se je v ponedeljek ponoči v Bruslju končal s sporočilom, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč državi dobra podlaga in da je političnega preigravanja vendarle konec. Finančni ministri območja evra naj bi po ponedeljkovi razpravi z delom nadaljevali v sredo ali v četrtek zjutraj. Nato pa se bo v četrtek in petek odvila politična razprava na vrhu EU v Bruslju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.