Ivana Djilas  |  foto: Saše Ličovski

 |  Mladina 26  |  Družba

Tour de Macedonia

O »Balkanski poti« in o tem, kako se po njej prevažajo s kolesi

Prehitimo skupino kolesarjev. »Evo jih, emigranti.« Večinoma so mlajši moški. Fit. Vozijo počasi. Opazim, da nimajo skoraj nobene prtljage. Samo majhne nahrbtnike.

Prehitimo skupino kolesarjev. »Evo jih, emigranti.« Večinoma so mlajši moški. Fit. Vozijo počasi. Opazim, da nimajo skoraj nobene prtljage. Samo majhne nahrbtnike.

Avtocesta Bratstva in enotnosti (zdaj Aleksandra Velikega). Odsek Prilep–Skopje. Dolžina etape: 124 km, od tega približno 80 km avtoceste. Trajanje vožnje: 1 ura in 41 minut z motornim vozilom. 15. junij 2015, poldne. Najtoplejši dan te pomladi, 35 stopinj Celzija. Na soncu več kot 40. Odpeljeva se iz Prilepa. S taksijem. Avtobus v Skopje odpelje šele pozno popoldne, ko bo hladneje. Ne bova čakala ves dan na soncu. Stalo me bo skoraj 50 EUR, da naju kdo zapelje. Nekaj časa traja, da najdem taksi s klimo. Taksist, prijatelj prijatelja, je užaljen, ker njegov golf III ni dovolj dober. »S sabo ima majhnega otroka,« mu pove prijatelj. Šele potem pokliče nekoga, ki ima golf IV karavan s klimo. Sedeva vanj. Po otroškem avtosedežu niti ne vprašam. Že tako me gleda, kot da sem razvajena Slovenka. Pripnem Rubna, kolikor ga lahko, moj pas ne deluje. Ruben se uleže in zaspi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.