Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Ameriško vrhovno sodišče legaliziralo istospolne poroke po celotnem ozemlju ZDA

Lezbična 'poroka' na ljubljanski paradi ponosa leta 2002

Lezbična 'poroka' na ljubljanski paradi ponosa leta 2002
© Denis Sarkić

Vrhovno sodišče ZDA je s petimi glasovi proti štirim odločilo, da se lahko istospolni pari poročajo v vseh 50 zveznih državah. Doslej so imeli to pravico v 36 državah. Sodišče je odločilo, da so poskusi preprečevanja porok istospolnih parov neustavni.

Nekatera zvezna sodišča posameznih zveznih držav, kjer so bile poroke med istospolnimi pari prepovedane, so v preteklosti že prišla do zaključka, da so prepovedi v nasprotju z ustavo. Prizivna sodišča so to potrjevala, dokler ni sodišče v Cincinnatiju sprejelo nasprotno odločitev. To je pomenilo, da se mora vmešati vrhovno sodišče.

Veliko zveznih držav je začelo leta 2004 izvajati referendume o porokah, ki so se vsi po vrsti končali z zmago opredelitve, da je dovoljena poroka le med moškim in žensko. A javno mnenje se je počasi spreminjalo in danes okrog 60 odstotkov Američanov ne nasprotuje več porokam istospolnih parov.

Zagovorniki pravic istospolnih so se zbrali pred sodno palačo v Washingtonu, slavje pa se bo nadaljevalo konec tedna, ko bodo potekale parade ponosa. Največja bo v nedeljo v New Yorku.

Odločitev sodišča je kmalu po objavi pozdravil tudi predsednik Obama, ki si bo teden zapomnil po pomembnih zmagah. Vrhovno sodišče mu je pomagalo utrditi mesto v zgodovini s potrditvijo zdravstvene reforme in istospolnih porok. Ob slednji odločitvi je izjavil, da gre za zmago vseh Američanov. »To je zmaga za vse zaveznike in prijatelje, ki so se leta in desetletja trudili ter molili za spremembe. Ta odločitev je zmaga za Ameriko,« je dejal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.