Borut Mekina

 |  Mladina 27  |  Svet

Potop Evrope

Če smo solidarni z Grčijo, se borimo za dejansko enakopravnost v Evropski uniji

Ne gre za Ciprasa ali Grčijo, gre za »red«, v katerem je tudi Slovenija. V tem redu pa je bila Grčija doslej najvzornejša učenka pri uveljavljanju varčevalnih ukrepov, ki jih je zagovarjala prav Nemčija.

Ne gre za Ciprasa ali Grčijo, gre za »red«, v katerem je tudi Slovenija. V tem redu pa je bila Grčija doslej najvzornejša učenka pri uveljavljanju varčevalnih ukrepov, ki jih je zagovarjala prav Nemčija.
© Profimedia

Pustimo za začetek Grčijo – poglejmo Slovenijo. Zaposlenost v Sloveniji v zadnjih letih praktično ne raste več. Brezposelnost med mladimi je rekordna, ti ne najdejo stanovanj in imajo vse manj otrok. Neenakosti se povečujejo, nezaščitene, prekarne oblike dela postajajo nekaj vsakdanjega, vse več je kaznivih dejanj, povečuje se poraba antidepresivov in pomirjeval, število samomorov raste. Tudi ponos smo že izgubili – slovenske politične elite sprejemajo ključne odločitve na ukaz iz Bruslja, od koder redno prihajajo delegacije inšpektorjev, nekakšne kvazi trojke. Konca ni videti in vse več ljudi se sprašuje, kam to vodi. Pritisk na državo raste, med letoma 2007 in 2015 se je javni dolg, ki je bil do tedaj stabilen, povečal za skoraj štirikrat, z 22 odstotkov na 82 odstotkov BDP-ja. Tako je od takrat, ko je Slovenija prevzela evro.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.