Anže Lebinger

 |  Politika

Tudi republikanci bežijo od Trumpa

Že nekaj časa je jasno, da ameriški poslovnež Donald Trump kandidira za predsednika. V svojem uvodnem nagovoru je med drugim govoril o gradnji velikega zidu na meji z Mehiko, s čimer bi zajezil prihod mehiških emigrantov. Te je označil kot kriminalce in posiljevalce. V tednih po odmevnem govoru je zares začel graditi zid. Zid okoli sebe. Gradnja je potekala hitro, ni pa poceni, kot je zagotavljal. Po močnem odzivu na socialnih omrežjih ter ogorčenju mehiške in latinskoameriške skupnosti so se postopoma oglasili številni Trumpovi poslovni partnerji. Ti sedaj verižno odpovedujejo sodelovanje z odkritim milijarderjem.

Ameriškima televizijskima postajama NBC in Univision se je pridružila tudi veriga trgovin Macy's in ameriška golf zveza PGA. Trump se je znašel v težavah, saj zaenkrat nima televizijskega prostora, kjer bi potekala izbora za Miss Universe in Miss ZDA. Svoje nesodelovanje je oznanila še voditeljica Cheryl Burke, prav tako so Mehičani pričakovano odpovedali prihod njihove kandidatke. Toda Trump od svojih besed ne odstopa in grozi s tožbami zaradi kršitve sklenjenih pogodb. Hkrati izpostavlja uboge kandidatke, ki bodo, kot je videti, ostale brez uradnega izbora. Trump je pač Trump, toda očitno je šel tokrat vseeno (zopet) predaleč. Spomnimo se njegove žaljive ponudbe petih milijonov dolarjev, ki jih je ponujal v zameno za rojstni certifikat Baracka Obame. Ali bo sodišče zares kaznovalo Trumpove poslovne partnerje je vprašljivo, saj je težko verjeti, da ti ne bi predhodno premislili svojega pravnega manevrskega prostora. Nekaj pa je jasno: Trumpova neobremenjenost s politično korektnostjo ni sprejemljiva.      

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.