Tamara Kajtazović

 |  Svet

Ena koza za novo upanje

© UNPO / IndieGoGo

Na spletni platformi Indegogo te dni poteka kampanja, katere cilj ni uresničitev kake poslovne ideje, kot je to sicer v navadi na platformah množičnega financiranja, ampak zagotavljanje boljše prihodnosti marginalizirani ruandski etnični skupini Batwa. Pobudnica kampanje je Slovenka Iva Petkovič. Do zastavljenega cilja jim manjka le še majhen delež sredstev, a rok za uspešen zaključek kampanje se izteče čez tri dni.

Projekt poteka v okviru Organizacije neprepoznanih narodov in ljudstev (Unrepresented Nations and Peoples Organization – UNPO), katere sodelavka je Iva Petkovič. »Čeprav se vse skupnosti iz UNPO soočajo s hudim zatiranjem, kršitvami človekovih pravic, slabim ekonomskim položajem in revščino, je Batwa, malo znana etnična skupina iz Ruande, še posebej v slabem položaju – brez ozemlja, marginalizirana in osiromašena, z malo razvojnimi projekti, namenjenimi skupnosti,« pojasnjuje Petkovičeva. Ruanda si od genocida dalje prizadeva zgladiti spore v družbi, ponovno zgraditi gospodarstvo, zagotoviti enakopravnost spolov ter izboljšati zdravstveno oskrbo in infrastrukturo. A kljub temu, da je vlada implementirala kar nekaj ukrepov za izboljšanje življenjskih pogojev, se zgodovinsko marginalizirana skupnosti Batwa še vedno sooča z revščino. Ne morejo dostopati do svoje zemlje in prakticirati tradicionalnih ekonomskih ter kulturnih aktivnosti in so tako ena najbolj ranljivih skupnosti v tej državi.

Da bi pomagala deklicam in ženskam iz skupnosti, je Iva Petkovič začela s projektom, za katerim se skriva enostavna, a močna ideja: »Ena koza lahko trajno spremeni življenjsko pot in prinese upanje. Ena koza lahko nahrani družino in omogoči, da deklica ostane v šoli in si privošči zdravstveno oskrbo.« Projekt predvideva tudi trening, ki ga bo izvajala partnerska organizacija UNPO v Ruandi. Ženske ne bodo naučili le pravilne oskrbe koz, ampak tudi primerne proizvodnje, pakiranja in trženja kozjega mleka, sira in volne.

»Ogromno je čudovitih iniciativ, ki pomagajo ranljivim populacijam zagotoviti pomoč za živino, a naš fokus je usmerjen k pomoči skupnostim, ki so običajno pozabljene in ne dobijo razvojne pomoči zaradi vladne diskriminacije in družbene stigme, kakršen je recimo primer Batwe«, pojasnjuje Petkovičeva. V okviru kampanje na Indiegogo so zbrali že 90 odstotkov potrebnih sredstev, v naslednjih treh dneh morajo zbrati še preostanek. V zahvalo za donacijo ponujajo razglednice, torbe in zgoščenke z glasbo avtohtonih ljudstev. Donirate lahko tudi vi>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.