TK

, 07:00  |  Politika

»Zahtevamo, da se palestinska življenja obravnava z enakim dostojanstvom kot izraelska«

© Bojan Stepančič

Te dni je minilo leto dni od izraelskega napada na cilje v oblegani Gazi. Ob tej priložnosti so slovenski aktivisti predsedniku vlade Miru Cerarju predali pismo, v katerem ga pozivajo k etični obravnavi stanja v Izraelu. Predali so mu tudi štiri žoge, po eno za vsakega dečka, ki jih je 16. julija lani v Gazi med igro nogometa ubila izraelska raketa. »Naj vas te žoge kot simboli otroške nedolžnosti opominjajo, da vsako življenje šteje in naj vas opogumijo pri uveljavljanju etike kot osnovnega načela delovanja v politiki,« so zapisali.

Aktivisti v pismu opozarjajo, da je ta mali košček zemlje od leta 2008 doživel že tri večje vojaške ofenzive in kopico manjših bombnih napadov. »Gazo, ki je podvržena popolni izraelski blokadi, je zadnja, 51-dnevna ofenziva pustila opustošeno, prebivalce največjega odprtega zapora na svetu pa travmatizirane. Izraelsko bombardiranje je terjalo življenja 2251 ljudi, od tega 550 otrok, in v beg pognalo več kot četrtino prebivalstva. Popolno uničenje soseske Shuja'iyya priča o neodgovorni in pretirani rabi izraelske vojaške sile, katere vojaki so delovali po navodilih: ustreli vse kar se giba,« pišejo v pismu.

Pri tem spominjajo na pred tedni izdano poročilo ZN o vojnih zločinih v času ofenzive, ki obtožuje tako Izrael kot Hamas obtožuje kršenja mednarodnega prava. A če se Hamas zaradi njegovih kršitev obravnava kot teroristično organizacijo, pa odnosi med Izraelom in EU tako na gospodarskem kot tudi političnem in kulturnem nivoju cvetijo.

»Medtem ko je celotno prebivalstvo Gaze podvrženo po ženevski konvenciji prepovedanemu kolektivnemu kaznovanju, se z Izraelom politično sodeluje in sklepa sporazume,« izpostavljajo v pismu premierju. »Medtem ko je zaradi izraelske blokade Gazo doseglo manj kot en odstotek za obnovo potrebnega gradbenega materiala, se z Izraelom pospešeno trguje. Medtem ko je vstop v oblegano Gazo zaradi izraelske blokade meja popolnoma ohromljen, izhod iz nje pa skoraj nemogoč, se lahko akterji teh politik zatiranja svobodno gibljejo in jih EU celo sprejema z državniškimi častmi. Medtem ko je kulturno življenje v Gazi sestoji iz risarskih delavnic za od vojne travmatiziranih otrok, Izraelski filharmonični orkester, ki ima močne vezi z vojsko Izraela, izvaja koncerte po vsem svetu, avgusta pa bo gostovala tudi v Sloveniji.«

Aktivisti zato pozivajo, da Izrael odgovarja za zločine, ki jih izvaja na palestinskim ljudstvom ter zahtevajo, da se palestinska življenja obravnava z enakim dostojanstvom kot izraelska.

  • Slika 194921
  • Slika 194922
  • Slika 194923
  • Slika 194924

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.