Darja Kocbek

 |  Ekonomija

»Vrtljiva vrata« pri pogajanjih o sporazumu TTIP

Nekateri najvišji uradniki in funkcionarji na ravni EU in v državah članicah, ki se z ZDA pogajajo o sklenitvi sporazuma o prosti trgovini in naložbah (TTIP), se selijo med službami v javnem sektorju in funkcijami svetovalcev podjetij in obratno, razkriva spletna stran Corporate Europe Observatory. Ta »vrtljiva vrata« najdemo med največjimi lobisti za podjetja v EU, vključno s področij telekomunikacij in informacijsko-komunikacijske tehnologije, proizvodnje hrane in kmetijstva, financ, reševanja investicijskih sporov, farmacije, sodelovanja na področju regulative.

Možnosti za konflikt interesov je zato veliko, ti odnosi so tudi dokaz povezav med tistimi, ki delajo za interese podjetij, in evropsko komisijo v primeru pogajanj o sporazumu TTIP. Po podatkih Corporate Europe Observatory je na evropski komisiji zabeleženih 597 sestankov lobistov o sporazumu TTIP za zaprtimi vrati. Od tega je bilo 88 odstotkov obiskov lobistov podjetij.

Nekdanji evropski komisar za trgovino Belgijec Karel De Gucht, ki je uradno odprl pogajanja o TTIP z ZDA, ima zdaj dovoljenje evropske komisije, da lahko postane član uprave telekomunikacijske družbe Belgacom, ki je največji telekomunikacijski operater v Belgiji. Več kot 53 odstotkov delnic Belgacoma je v lasti belgijske države. Ta družba je članica lobistične skupine European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO). Njeni predstavniki so lobirali glede TTIP pri De Guchtu, ko je ta bil še evropski komisar. Področje telekomunikacij je po podatkih Corporate Europe Observatory za agrobiznisom in lobističnimi skupinami, ki zastopajo interese več sektorjev, po številu lobističnih obiskov na evropski komisiji v dveh letih na temo TTIP na tretjem mestu.

John Clancy, ki je bil na evropski komisiji tiskovni predstavnik za trgovino, ko je bil Karel De Gucht evropski komisar za to področje, se je zaposlil v lobističnem podjetju FTI Consulting. Kot navaja na svojem profilu družabnega omrežja Twitter, tudi v tej službi ostaja aktiven glede TTIP. FTI Consulting pa lobistične storitve opravlja med drugimi za podjetja Google, Facebook, Novartis. Med področji, za katera lobira, omenja trgovino, ne omenja pa posebej TTIP. Clancy je sicer dobil dovoljenje evropske komisije, da sme oditi v službo v FTI Consulting pod pogojem, da ne bo neposredno ali posredno lobiral za katero od področij v okviru trgovine in da ne bo imel stikov z uslužbenci za področje trgovine na evropski komisiji. Corporate Europe Observatory ob tem opozarja, da ta omejitev velja le za obdobje šestih mesecev.

Maria Trallero je na evropski komisiji od leta 2005 do 2012 skrbela za področje Svetovne trgovine organizacije (WTO) in regionalne trgovinske sporazume. Zdaj je direktorica za trgovinsko politiko na Evropskem združenju za farmacevtsko industrijo (EFPIA), ki je ena največjih lobističnih skupin za farmacevtsko industrijo in je zelo aktivna v povezavi s pogajanji o TTIP.

Tobias McKenny je pet let na evropski komisiji delal kot politični svetovalec za avtorske pravice v generalnem direktoratu za notranji trg. Od junija 2012 je evropski menedžer za intelektualno lastnino pri Googlu. Je eden od šestih registriranih lobistov Googla v evropskem parlamentu.

Joao Pacheco je bil na evropski komisiji namestnik generalnega direktorja generalnega direktorata za kmetijstvo. Oktobra 2013 je postal direktor za evropske trge v bruseljski pisarni ameriške svetovalne družbe Allen F Johnson & Associates. To službo je dobil zaradi odličnega poznavanja dela evropske komisije, sodelovanja z evropskim parlamentom in Svetom EU, pa tudi z vsemi državami članicami EU.

Jan Eric Frydman je partner v švedski odvetniški družbi Ekenberg & Andersson, kjer je odgovoren za transatlantsko prakso. Marca letos ga je sedanja evropska komisarka za trgovino Švedinja Cecilia Malmström imenovala za posebnega svetovalca za trgovinsko politiko in transatlantske zadeve.

Eloin O'Malley, ki je bil visoki svetovalec za mednarodne odnose v BusinessEurope, bruseljski lobistični skupini za podjetja, je zdaj uradnik in pisec govorov na generalnem direktoratu za trgovino pri evropski komisiji.

Evropski parlament za razliko od evropske komisije nima nikakršnih pravil o omejitvah za zaposlovanje nekdanjih poslancev. Holger Krahmer, ki je bil do lani deset let nemški evropski poslanec v politični skupini liberalcev (Alde), je samo nekaj mesecev potem, ko je prenehal bil evropski poslanec, začel delati za svetovalno družbo Hanover Communication. Tam je šest mesecev delal kot glavni svetovalec za politiko EU. Sporazum TTIP v poročilu o prihodkih omenja kot enega glavnih interesov pri delu za svoje stranke, med katerimi sta Anglo American in lobistična skupina za biotehnologijo EuropaBio. Od aprila letos je Krahmer direktor za evropske zadeve, javno politiko in odnose z vlado pri Opel Group.

Silvana Koch-Mehrin je bila prav tako deset let nemška evropska poslanka liberalcev. Novembra lani je svetovalka v družbi GPlus Europe. Največja stranka te družbe je ameriški proizvajalec hrane in trgovec z dobrinami Archer-Daniels-Midland Company.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.