EU z dogovorom o razporeditvi 55.000 beguncev; Slovenija jih bo sprejela 250

Notranji ministri EU so dosegli dogovor o razporeditvi približno 55.000 beguncev v prihodnjih dveh letih. Slovenija se je zavezala k sprejemu 250 oseb, od tega 230 beguncev, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo, in 20 oseb v okviru sheme za preselitev iz tretjih držav.

Dogovor o razporeditvi preostalih oseb - članice EU so se namreč zavezale k sprejemu 60.000 beguncev - bodo države unije dosegle do konca leta, je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Članice EU so se namreč zavezale k razporeditvi 40.000 oseb, potrebnih mednarodne zaščite, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo, ter preselitvi 20.000 beguncev, upravičenih do mednarodne zaščite, iz tretjih držav.

Dogovor bodo države začele uresničevati jeseni, saj je treba še do konca izvesti postopke odločanja v EU. Pridobiti je treba mnenje Evropskega parlamenta, ki se pričakuje na plenarnem zasedanju septembra, in nato odločitev še formalno potrditi.

Po prvem predlogu Evropske komisije naj bi Slovenija sprejela 702 begunca, naknadno je bil predstavljen nov predlog razdelitvenega ključa, v okviru katerega se je zavezala k sprejemu 250 oseb v dveh letih. V prvi fazi se bodo pri nastanitvi in oskrbi migrantov po besedah državnega sekretarja uporabile zmogljivosti notranjega ministrstva, na primer azilni dom in integracijske hiše, v drugi fazi zmogljivosti ostalih resorjev znotraj javne uprave, v tretji fazi pa v primeru nenapovedanih migracij tudi privatne kapacitete.

A kot smo pisali v Mladini, se tako Evropska unija kot Slovenija reševanja begunske krize lotevata z varnostnega, namesto humanitarnega vidika. Srž razprave sta varnostno tveganje in finančno breme, namesto da bi razpravljali o tem, kako beguncem pomagati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.