Darja Kocbek

 |  Politika

Zunanja politika ZDA temelji na besedi vojna

V svoji 239-letni zgodovini ZDA samo okrog 20 let niso bile vpletene v kakršno koli vojno. To ni 20 zaporednih let, tu in tam po leto ali dve niso bombardirale katere od tujih držav, imele državljansko vojno ali zasedle katere od držav. ZDA namenijo več denarja za vojsko kot Kitajska, Rusija, Velika Britanija, Francija, Indija in Nemčija skupaj. Samo 20 držav na svetu ima večji bruto domači proizvod, kot ZDA namenijo za vojsko, piše kolumnistka Tina Dupuy.

Senator Lindsey Graham, ki se poteguje za kandidaturo konzervativne republikanske stranke za predsednika države, kljub temu meni, da ZDA za vojsko še vedno ne namenijo dovolj. Marca je namreč z vso resnostjo dejal, da ne bi članov kongresa spustil iz stavbe, dokler ne bi sprejeli sklepa o povečanju proračuna za vojsko, če bi bil predsednik ZDA. Če ne bi šlo drugače, bi uporabil vojsko, da ne bi mogli zapustiti zgradbe. Podobno menijo tudi drugi republikanci, ki se v svoji stranki potegujejo za kandidaturo za predsednika ZDA. Senator Rand Paul pravi, da je zanj nacionalna obramba vselej prednostna naloga. Jeb Bush se močno zavzema za prenovo vojske. Ted Cruz je prav tako prepričan, da je vojska ZDA premajhna. Marco Rubio pravi, da bo njegova prva naloga zagotoviti ustrezno financiranje vojske, če bo leta 2016 postal predsednik ZDA. Da nihče bolje ne podpira vojske kot on, je kot piko na i pristavil Donald Trump.

Glede na to, da imajo ZDA največjo vojno mornarico na svetu in se vedno znova vpletajo v konflikte s tujimi državami, je jasno, da republikancem ne ustreza jedrski dogovor šestih sil z Iranom. Republikanci po besedah Tine Dupuy ne marajo dogovorov in mirovnih sporazumov, marajo pa velikanske izdatke za vojsko. Njihova zunanja politika temelji na besedi vojna.

Dupuyjeva tega ne pove, a to velja tudi za demokratsko stranko. Sedanji predsednik ZDA in dobitnik Nobelove nagrade za mir demokrat Barack Obama je recimo svojo državo vpletel v vojno v Libiji in Siriji, pa tudi Ukrajini, pod pretvezo boja proti terorizmu pa je začel še vojno proti Islamski državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.