Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Štipendija za deficitarne poklice z zamudo

© Borut Peterlin

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Za naslednje šolsko leto je razpisanih 1,2 milijona evrov, kar omogoča dodelitev do 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. S štipendijami želijo spodbujati izbiro programov, kjer je več možnosti za zaposlitev. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) meni, da so vsebinski temelji in političen proces sprejema razpisa sporni, prav tako pa razpis prihaja z letom in pol zamude.

Nova štipendija je namenjena srednje poklicnemu in tehniškemu izobraževanju. Gre za področja računalništva, strojništva, elektrotehnike in kemije, pa tudi gostinstvo in nekatere druge programe. Vlagatelji s popolnimi vlogami bodo za štipendiranje izbrani po vrstnem redu prispelih vlog: »Kdor prej odda popolno vlogo, bo imel prej štipendijo,« je povedal direktor sklada Franc Pristovšek.

Po zakonu o štipendiranju bi morala biti politika štipendiranja sprejeta do začetka leta 2014, vendar je bil dokument, na podlagi katerega je nastal razpis, objavljen z letom in pol zamude. Študenti so zaradi tega lansko leto ostali brez dodatka k štipendiji in brez štipendij za deficitarne poklice.

ŠOS prav tako kritizira postopek izbire deficitarnih poklicev, saj je po njihovih ugotovitvah sledil zgolj kriteriju trenutnega pomanjkanja delovne sile, torej interesu delodajalcev. Poudarjajo, da so temu sicer namenjene kadrovske štipendije. Menijo, da bi bilo bolj smiselno sofinanciranje in spodbujanje poklicev prihodnosti, po katerih na trgu dela še ni povpraševanja. Spodbujati velja predvsem visokotehnološke poklice in poklice z visoko dodano vrednostjo, menijo v ŠOS.

Sklad za razvoj kadrov je razpis objavil na spletni strani www.sklad-kadri.si. Vloga za prijavo na razpis bo objavljena 24. avgusta ob 9. uri na spletni strani sklada, od takrat pa do porabe sredstev oz. najdlje do vključno 30. oktobra pa se lahko vlagatelji prijavijo na razpis. Štipendijo za deficitarne poklice je mogoče združevati z nekaterimi štipendijami, na primer z državno in Zoisovo, ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.