Telekom očitno vseeno v prodajo

© Uroš Abram

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je potrdil dokumentacijo o združitvi Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. S potrditvijo in podpisom dokumentov k pogodbi o združitvi prehaja združitev operaterjev One in Vip v zaključno fazo, izpolnjen pa je tudi zadnji pogoj v postopku prodaje večinskega deleža delnic družbe. Ovir za prodajo Telekoma ni več.

Sklenitev poslov s hčerinsko družbo One v Makedoniji je bila zadnja ovira za prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven. Cinven je namreč svojo končno ponudbo za nakup Telekoma oddal 22. maja, nato pa jih je SDH s svetovalci 1. junija obvestil o nadaljnji nepričakovani zamudi v postopkih odobritve omenjenih poslov s strani pristojnih varuhov konkurence. Cinven je zato oddal s tem povezano dopolnilo k ponudbi za nakup Telekoma. SDH je potrdil le osnovno ponudbo Cinvena za nakup Telekoma, ne pa tudi dopolnil. V Cinvenu so takrat dejali, da so razočarani, ker se s SDH niso uspeli dogovoriti glede odprtih vprašanj, povezanih s transakcijo v Makedoniji, zaradi česar pogoji za sklenitev posla niso bili izpolnjeni. A vrat Sloveniji kljub temu niso zaprli. »Še naprej ostajamo zainteresirani za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije in smo v prihodnjih tednih, ko bo več jasnosti glede transakcije v Makedoniji, pripravljeni ponovno oceniti položaj,« so dejali junija.

Makedonska komisija za varstvo konkurence je nato 8. junija odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. S tem je bila odpravljena glavna ovira, zaradi katere je prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven.

Dokumentacijo so sedaj potrdili še nadzorniki Telekoma, ki so ob tem dejali, da je treba privatizacijo čim prej zaključiti. Po njihovih besedah je družba Telekom Slovenije prodajni proces vseskozi aktivno podpirala, ob tem pa poudarjala, da je tako za tekoče poslovanje kot njen nadaljnji razvoj pomembno, da se postopek, ki sicer poteka že skoraj dve leti, čim prej zaključi.

Telekom se bo tako očitno prodal, kljub temu da je SDH zagotavljal, da na dodatne pogoje Cinvena ne bo pristajal - in kljub temu, da je Telekom vreden veliko več, kot je zanj ponudil Cinven. Kot smo pisali, smo na Mladini pridobili analizo, ki kaže, da naj bi bila srednja vrednost Telekomove delnice 190,9 evra, ocenjena vrednost Telekoma pa 1,671 milijarde evrov. Ali z drugimi besedami, skoraj dvakrat več, za kolikor ga namerava prodati vlada, oziroma SDH.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.