Anže Lebinger

 |  Politika

Cameron: Velika Britanija z ukrepi proti migrantom

© AP/Thibault Camus

Britanci in Francozi se trudijo nadzorovati prihod migrantov, ki želijo pri Calaisu priti do Velike Britanije. Policija in prometni upravitelji opozarjajo na kaos na obeh straneh predora pod Rokavskim prelivom. V zadnjih dneh je več tisoč migrantov v želji po boljšem življenju skušalo ujeti vlak, poskusi pa so od junijske zaostritve krize terjali že devet življenj. Britanci želijo, da bi prometno podjetje Evrotunela kar najhitreje zgradilo novo varnostno ograjo pri terminalu Coquelles.

Ta naj bi stala okroglih 10 milijonov evrov, financira jo Velika Britanija. Francozi so s 120 dodatnimi policisti poostrili nadzor, zato da bi preprečili nove nočne poskuse prečkanja francosko-britanske meje. Britanski premier David Cameron je obljubil, da bodo izgnali še več nezakonitih priseljencev, s čimer naj bi odvrnili prihod novih.

»S problemom se moramo spopasti pri viru, torej v državah, iz katerih prihajajo severnoafriški priseljenci. Države moramo pomagati stabilizirati,« je povedal britanski premier, ki želi bistveno bolj razmejiti razliko med pravico do potovanja in pravico do bivanja v Evropi. Toda kljub ukrepom in nevarnostim migranti, med katerimi se najdejo tudi 13 ali 14 let stari otroci, ostajajo na preži za priložnost vkrcanja na vlak ali tovornjak proti Veliki Britaniji.

Eden takšnih je 17-letni Abdul iz Eritreje, ki že šest tednov išče pot na otok. Pridejo tudi dnevi, ko z mislimi ni pri stvari, saj je pred kratkim izgubil prijatelja Omarja, prav tako migranta, ki se je smrtno ponesrečil ob padcu z vlaka, na katerega je plezal. To je le ena izmed številnih smrtnih žrtev ljudi, ki v Evropo bežijo zaradi vojne in revščine v svojih domovinah. Nazadnje je po poročanju francoske policije umrl mladi Sudanec, poleg tega številne smrti sploh niso objavljene. Calais je med tem postal podoben utrdbi. Ob avtocesti se vije na stotine metrov ograj, gradijo pa se tudi nova varna parkirišča.

Stanje je del širše problematike več kot 185 tisoč ljudi, ki se skušajo od januarja letos preko Sredozemskega morja prebiti v južno Evropo, kjer večina nato v evropskih državah zaprosi za azil. Številni se znajdejo v Calaisu, od koder iščejo pot skozi enega največjih inženirskih dosežkov moderne dobe Evrotunel. Za Camerona pa so očitno bolj kot ljudje v begu pred nasiljem in vojnami pomembni britanski dopustniki in njihova varnost. Ob tem se je proti prihodu ljudi v stiski zavezal tudi z ostrejšo politiko in sprejetjem zakonov, ki jim bodo otežili bivanje v državi. O sramotni evropski politiki do beguncev je v uvodniku prejšnje številke pisal Grega Repovž.

Toda Britanci niso edini, ki gradijo zidove. V Mladini smo pisali o madžarski železni zavesi, o problemu demografskih tranzicij pa je pisal tudi dr. Bogomir Kovač. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.