Tamara Kajtazović

 |  Svet

Severna Koreja ustvarila svoj časovni pas

Severna Koreja je trenutno v istem časovnem pasu kot Japonska in Južna Koreja. A Pjongjang bo 15. avgusta urne kazalce prestavil za 30 minut nazaj. »Zlobni japonski imperialisti so s premikom ure med okupacijo Koreji odvzeli celo svoj standardni čas,« so zapisali Severnokorejci ob napovedi namere, da to spremenijo.

Celoten korejski polotok – takrat še ena država – je bil osem ur in pol pred greenwiškim časom (GMT), dokler Japonska ni kolonizirala polotoka leta 1910, poroča BBC. Sedaj sta Severna in Južna Koreja v enakem časovnem pasu kot Japonska, torej GMT-9.

A s 15. avgustom se bo to spremenilo, saj bo Severna Koreja ustvarila svoj časovni pas oziroma prestavila urne kazalce na čas, kot je veljal pred nadvlado Japonske. Južna Koreja je dejala, da bo poteza Pjongjanga povzročila nekaj nevšečnosti, recimo v tovarni Kaesong, ki jo državi vodita skupaj na območju Severne Koreje. »Tudi dolgoročno bo to škodovalo prizadevanjem za poenotenje standardov in manjšanje razlik med stranema,« je dejal južnokorejski minister za združitev Jeong Jun Hi.

Vsaka država lahko o časovnem pasu odloča sama – ni mednarodne institucije, ki bi recimo morala odobriti spremembo časovnega pasa neke države. Leta 2011 je na primer Samoa prešla na drugo stran datumske meje, zato da je olajšala komunikacijo s sosednjima Avstralijo in Novo Zelandijo: četrtku, 29. decembra 2011 je tako na Samoi sledila sobota, 31. december 2011 in tako prešla iz časa UTC-11 v čas UTC+13. Severna Koreja ni edina z unikatnim časovnim pasom. Leta 2007 je Venezuela prestavila ure za trideset minut nazaj, ker je predsednik Hugo Chavez želel »bolj pravično distribucijo sončne svetlobe za prebivalce«.

V Severni Koreji bo sicer avgusta nastopala skupina Laibach, smo pisali v spletni Mladini. N'Toko pa je v svoji kolumni zapisal: »Enter Laibach. Trboveljska skupina je v vsej tej poplavi totalitarnega snuffa vedno trdila ravno obratno od mainstreama: še totalitarizem je bolj sproščen in zabaven kot vaša svoboda! Našemljeni v točno take brkate diktatorje, kakršne si zahodnjaki predstavljajo naslikane na zidovih totalitarnih držav, so se svojih tem lotili s smrtno resnostjo – pristop, ki jih ni naredil le pronicljivejše od zahodnih zabavljačev, ampak tudi zabavnejše. V Jugoslaviji, ki je svoje prebivalce ves čas pumpala s propagando o tem, kako svobodni so v primerjavi z ljudmi onkraj severnih meja, so si nadeli nacistične uniforme in vso komunistično propagando predelovali v simbole fašizma. Kot bi hoteli reči: »Ne slepite se, da ste kaj boljši od nacistov!« In leta 2015, ko se kapitalistični zahod vzvišeno posmehuje totalitarizmu Severne Koreje, gre Laibach prav tja. Ko je BBC-jeva novinarka iz Ivana Novaka na vsak način poskušala izvleči priznanje, da s tem podpirajo nedemokratični režim Kim Jong Una, ji je ta v pravi laibachovski maniri odvrnil, da so vsi režimi, v katerih nastopajo, nedemokratični. Prebivalci Severne Koreje so ljudje kot vsi drugi, nikar se ne imejte za kaj boljše.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.