Filip Draženović, STA

 |  Svet

Pogajanja med Korejama še vedno potekajo

Južna Koreja ne bo ustavila svoje propagande na korejski meji, razen če se bo Severna Koreja jasno opravičila za vrsto provokacij v zadnjem času, ter obljubila, da ne bo novih incidentov, je sporočila južnokorejska predsednica Park Geun-Hye. Do napetosti je prišlo, ko je Južna Koreja po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena severni sosedi. Severna Koreja je v četrtek proti zvočnikom izstrelila raketo, ki pa jih ni uničila. Južna Koreja je v odziv izstrelila več deset izstrelkov. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v četrtek Južni Koreji zagrozil s spopadom, če v 48 urah ne ustavi "orodja za psihološko vojno". Južna Koreja je zaradi potencialne nevarnosti evakuirala več tisoč prebivalcev, ki živijo v obmejnem področju.

Severna in Južna Koreja poizkušata stopnjevanje napetosti na Korejskem polotoku rešiti s pogajanji, ki so se začela v soboto na demilitariziranem območju, malo pred iztekom severnokorejskega ultimata. Nekajdnevna pogajanja žal še niso prinesla dogovora. Gre sicer za najresnejša pogajanja v zadnjem času med obema državama, kar nakazuje, da je položaj izjemno resen.

Napetosti med državama so se v zadnjem času močno zaostrile. V Seulu so prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, v kateri sta bila v začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka. To južnokorejska stran navaja kot povod za ponovno vključitev zvočnikov. Severnokorejska vojska je še vedno v stalni pripravljenosti za "operacijo presenečenje", povečano je tudi število vojakov v obmejnem pasu. V preteklem tednu so potekale tudi skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki jih uradni Pjongjang razume kot pripravo na vojno. Okoli 30.000 ameriških vojakov je sicer stalno nameščenih v Južni Koreji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.