Na stotine migrantov iz Madžarske proti Avstriji in Nemčiji

Več sto migrantov je v Budimpešti zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Po poročanju madžarskih medijev so se policisti, ki so na železniški postaji Keleti migrantom preprečevali vstop na vlake, umaknili. Na železniške postaje v Budimpešti prihaja čedalje več migrantov iz smeri Srbije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orban že govorila o begunski krizi. O vsebini pogovora za zdaj ni znanega še nič. Nemčija je sicer nedavno tega za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v unijo.

To po trditvah madžarske vlade povzroča zmedo in zato od Nemčije zahteva, naj pojasni pravno situacijo v zvezi z gibanjem nezakonitih migrantov znotraj EU. Po navedbah madžarskih vladnih predstavnikov je Nemčija v zadnjih dneh pokazala popustljiv odnos do migrantov, ki prihajajo iz Sirije, kar naj bi »dvigovalo upanje« migrantom, istočasno pa situacija postaja nejasna.

Po navedbah vladnih predstavnikov za madžarsko tiskovno agencijo MTI je možno v skladu s schengenskimi pravili migrantom odhod iz Madžarske omogočiti le z veljavnimi dokumenti in vizumi držav, v katere želijo priti. Ker je Madžarska ravnala v skladu s svojimi zakoni in zakonodajo EU, je na železniških postajah Budimpešte prišlo do množičnega zadrževanja migrantov. V Budimpešti zato od Nemčije želijo pojasnila, dodajajo pri madžarski vladi.

V Rosenheim je medtem prispel vlak z okoli 400 migranti. Nemška policija je pregledala begunce, med katerimi je bilo veliko žensk in otrok, in jih odpeljala na registracijo. Nato so jih namestili v nekdanji vojašnici, kjer so uredili zatočišče za begunce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Okoli 200 drugim migrantom so dovolili nadaljevati proti Münchnu. Policija je sporočila, da v Rosenheimu ne bo več pregledovala vlakov, ki bodo še prišli na to postajo, ker za to nimajo dovolj ljudi. Begunci prihajajo večinoma iz Sirije, Afganistana in Eritreje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.