Tamara Kajtazović

 |  Svet

Nova Zelandija izbira novo zastavo

© Time / Vlada Nove Zelandije

Nova Zelandija je objavila razpis za oblikovanje nove državne zastave. Trenutno zastavo želijo zamenjati, saj je zaradi prisotnosti Union Jacka oziroma britanske zastave kontroverzna in se povezuje s kolonialno represijo.

Odbor za obravnavo zastave je izmed deset tisoč prispelih prijav izbral 40 predlogov, ki so se uvrstili v ožji izbor, sedaj pa so objavili zadnje štiri finaliste, poroča Time. Trije od predlogov prikazujejo srebrno praprot, ki je avtohtona rastlina na Novi Zelandiji in postala pomemben simbol države, njenega prebivalstva, kulture in športa. Četrti predlog prikazuje koru, spiralni simbol, ki se uporablja v maorski umetnost in prikazuje razvijajočo se srebrno praprot.

Javnost bo lahko novembra glasovala o teh štirih predlogih. O zmagovalnem predlogu oziroma menjavi trenutne zastave bodo nato odločali na referendumu naslednje leto. Premier John Key, ki je pozval k referendumu, podpira predlog s srebrno praprotjo. A nedavna javnomnenjska anketa, ki jo je izvedel New Zealand Herald, je razkrila, da 53 odstotkov vprašanih ne podpira spreminjanja zastave. 24 odstotkov vprašanih je dejalo, da je njihova podpora odvisna od alternativnega predloga, medtem ko jih 23 odstotkov že sedaj podpira spremembo zastave.

Eden od predlogov je bil sicer že tarča posmeha komika Johna Oliverja. Predlog črno-bele zastave s praprotjo naj bi namreč po njegovem mnenju spominjal na zastavo, ki jo trenutno uporabljajo pripadniki Islamske države. To je bil sprva tudi favorit premierja, ki je po tej primerjavi podporo srebrni na črnem ozadju umaknil, končni predlog pa je bil zato nekoliko spremenjen in vsebuje več bele barve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.