Darja Kocbek

 |  Svet

Problemi na Kitajskem hitro lahko povzročijo težave drugod

Zadnji pretresi na globalnih finančnih trgih kažejo, kako hitro tveganja lahko preidejo iz enega v drugo gospodarstvo, je v Džakarti opozorila generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. V zadnjih nekaj tednih smo po njenih besedah lahko opazili, kako zelo je Azija v središču globalnega gospodarstva in kako hitro se lahko motnje na enem trgu v Aziji prenesejo v preostali svet. Indeksi na svetovnih borzah in tečaji valut mnogih hitrorastočih držav so po odločitvi kitajske vlade, da zniža tečaj valute juan, močno padli.

Kitajska kot drugo največje gospodarstvo po pojasnilu Lagardove doživlja »naravno upočasnitev, kakršno doživijo vse velike države v razvoju v takšnem obdobju«. To na poti lahko povzroči več lukenj, a koga to sploh preseneča, saj se Kitajska poslavlja od zelo nadzorovanega gospodarstva, kjer so bili posegi pravilo.

Kitajska, ki predstavlja 12 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), je leta 2008 z več kot desetodstotno gospodarsko rastjo svet rešila pred najhujšim, danes pa lahko pripomore k upočasnjevanju svetovne konjunkture. V IMF, kjer so julija za svetovno gospodarstvo za letos napovedali 3,3-odstotno rast, so zdaj manj optimistični. Pričakujejo, da bo globalna rast ostala zmerna in bo nižja, kot so napovedali julija, je dejala generalna direktorica. Azija bo ostala motor globalne rasti.

V Aziji je potrebno tesno sodelovanje mednarodnih organizacij, kot so pravkar ustanovljena Azijska infrastrukturna naložbena banka AIIB, Azijska razvojna banka ADB in Svetovna banka. Rast svetovnega gospodarstva pa motijo prilagoditve na Kitajskem, počasnejša rast japonskega gospodarstva, padec cen surovin in negotovosti glede dviga obrestne mere v ZDA, je v Džakarti pojasnila prva dama IMF.

Razmere v svetovnem gospodarstvu bodo imele pomembne vpliv na države v razvoju, kot je Indonezija, je še dodala. Delavci to že čutijo. V Džakarti jih je v času, ko se je Christine Lagarde sestala z indonezijskim predsednikom Jokom Widodojem, protestiralo več deset tisoč. Včeraj so delavci v Indiji protestirali proti reformam na trgu dela.

Bonitetna agencija Fitch je sporočila, da bo morala znižati bonitetno oceno Malezije, če se bo trgovinska bilanca slabšala in se bodo zmanjševale devizne rezerve države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.