Vlada predlagala podaljšanje še več varčevalnih ukrepov, sindikati ostro proti

Vlada je sindikatom javnega sektorja dodatno predlagala podaljšanje še dveh varčevalnih ukrepov - nižji regres in delno zamrznitev premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje. Sindikati predlog razumejo kot zaostrovanje in mu nasprotujejo še ostreje kot prvotnemu. Ker ni bil sprejet poslovnik o pogajanjih, so pogovor danes prekinili.

Kot je v svojih izhodiščih za plače v javnem sektorju v prihodnjem letu predstavila že pred poletjem, želi vlada obseg sredstev za plače in druge stroške dela omejiti za 310 milijonov evrov. To bi delno dosegla s podaljšanjem varčevalnih ukrepov. Podaljšali bi ukrepe znižane vrednosti plačnih razredov, zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižanega plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, ki bi skupaj prinesli za 145 milijonov evrov učinkov, manjkajočih 165 milijonov evrov pa bi iskali drugje.

Sedaj pa je vlada v dopolnjenih izhodiščih predlagala podaljšanje še dveh varčevalnih ukrepov, za katera je pred poletjem predvidevala sprostitev. Podaljšanje znižanega regresa za letni dopust bi prineslo 65 milijonov evrov, podaljšanje delne zamrznitve premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje pa 53 milijonov evrov, ocenjuje vlada. Tako namesto prejšnjih 165 milijonov evrov do želenega učinka manjka le še 47 milijonov evrov. Te bi vlada iskala z dodatnimi ukrepi, ki bi jih moral vsak proračunski uporabnik najti v višini 1,1 odstotka mase sredstev za stroške dela. Vlada je sicer napovedala, da bo prihodnje leto sprostila napredovanja, ki skupaj znašajo 180 milijonov evrov.

Sindikati, ki so nasprotovali že prvotnemu vladnemu predlogu, so zdaj v svojih stališčih še bolj ostri. Jakob Počivavšek iz sindikalne konfederacije Pergam je poudaril, da gre nedvomno za zaostritev prvotnega predloga, ob katerem so sindikati jasno povedali, da so plače za leto 2016 dogovorjene in da podaljšanje varčevalnih ukrepov zanje ni sprejemljivo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je zaostritev izhodiščnega predloga označil kot nenavadno dejanje. »Nam se je zdelo to skrajno nesprejemljivo in moram reči, da v svojem več kot 20-letnem času, ko se pogajam, kaj takega vlada še ni storila, da bi svoj izhodiščni predlog še zaostrila,« je dejal. Po njegovih besedah so tako pogajanja, ki to danes še niso bila, bistveno bolj v zraku, kot so bila pred današnjim sestankom. »Ko bo ta predlog tudi formalno znan sindikalni strani, bo verjetno sledila primerna reakcija,« je še napovedal, ni pa želel pojasniti, kakšna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.