Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Madžarska: Zaporna kazen za nezakonit vstop v državo

Na Madžarskem je v veljavo stopila ostrejša zakonodaja glede prestopov meje. Za nezakonit vstop v državo je predvidena kazen do treh let zapora. Doslej je bilo to obravnavano kot prekršek. Meja s Srbijo bo za begunce po novem skorajda povsem zaprta, na številna vprašanja glede napovedanih ukrepov pa zaenkrat madžarske oblasti še niso dale dokončnih odgovorov. Pet let zapora medtem grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo.

Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Učinkovito uveljavitev novih ukrepov bo Madžarski omogočila ograja na 175-kilometrski meji s Srbijo, ki jo želijo oblasti s pomočjo vojske dokončati karseda hitro. Doslej je namreč postavljena začasna ograja, ki jo bo nadomestila štiri metre visoka ograja iz žične mreže.

Po dokončnem zaprtju meje se sicer odpira več vprašanj v zvezi z uveljavljanjem določil novega zakona, tako s področja obravnave beguncev, ki bodo vendarle želeli zaprositi za azil na Madžarskem, kot glede sodnih postopkov proti tistim, ki bodo nezakonito prestopili mejo.

Begunci naj bi se pred prehodom meje registrirali pri madžarskih oblasteh. Prav s tem namenom bodo uslužbenci migracijskih oblasti na več točkah na meji čakali na morebitne begunce. Na območju bodo tudi človekoljubne organizacije, ki bodo lahko oskrbele begunce.

Kdor se ne bo registriral, ne bo mogel vstopiti v državo. Tiste, ki bodo zaprosili za azil, pa naj bi prepeljali v begunski center na Madžarskem, kjer bi morali počakati na določitev o njihovi prošnji.

Tistim, ki bodo v državo vstopili nezakonito, naj bi po hitrem postopku sodili na sodišču v mestu Szeged. Oblasti dnevno računajo na več kot sto razsodb, po katerih bodo lahko obtožence bodisi zaprli bodisi izgnali.

Že sicer množičen naval beguncev, ki na Madžarsko prispejo prek Srbije, do tam pa iz Grčije prek Makedonije, se je v dneh pred uveljavitvijo nove zakonodaje še okrepil. Skupaj je letos po oceni madžarskih oblasti v državo prišlo 175 tisoč beguncev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.