TK

 |  Politika

»Vlada naj vzpostavi koridor«

Mirovni inštitut slovensko vlado poziva, da začasno suspendira izvajanje pravil evropske migracijske in azilne zakonodaje, vključno z Dublinsko uredbo in sporazumi o vračanju, in nemudoma vzpostavi koridor. Prepričani so, da evropski azilni oziroma migracijski sistem ni bil narejen za masovne prihode in da njegova uporaba ni možna v teh razmerah.

Trenutno je na Hrvaškem prek 13.000 beguncev in prav vsi imajo namen prečkati Slovenijo. »Zaradi teh razmer slovenska policija, če bo hotela spoštovati vsa pravila, beguncev ne bo mogla vračati na Hrvaško, saj jih Hrvaška ne bo sprejemala, kar se je izkazalo že prvo noč ob prihodu prve večje skupine ljudi,« pišejo na Mirovnem inštitutu. Poudarjajo, da vsi ti ljudje ne bodo mogli niti hoteli ostati v Sloveniji in da bodo v vsakem primeru poskušali priti do svoje destinacije. »Policija tolikšnega števila ljudi ne bo mogla evidentirati in obvladovati, saj za to ni ne kapacitet ne nastanitvenih zmožnosti,« pišejo.

Če bi Srbija zaprla svoje meje, ko je na njeno ozemlje prišlo 9000 ljudi, bi bila danes, ob prihodu vsak dan novih ljudi, tam humanitarna katastrofa. Enako se lahko zgodi tudi na Hrvaškem, če svoje meje zapre Slovenija. »Zato mora vlada najti način, da uporabo teh pravil začasno suspendira in uvede način po vzoru Srbije – begunce naj evidentira, jih začasno namesti, da si opomorejo, potem pa naj jim brez omejitve gibanja omogoči prehod naprej,« še zaključujejo in dodajajo, da begunci prihajajo danes, zato je treba ukrepati še danes.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.