Tamara Kajtazović

 |  Svet

Edward Snowden je na Twitterju

Eden najbolj slovitih žvižgačev Edward Snowden je ustvaril profil na Twitterju in v manj kot dnevu pridobil skoraj milijon sledilcev. Sam sledi samo enemu profilu: ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA).

Kot poroča BBC, je bil Snowdenov prvi tvit »Ali me sedaj slišite?«, hitro pa je začel tudi interakcijo z ameriškim astrofizikom Neilom deGRassom Tysonom.

O Snowdnu je bil sicer posnet dokumentarni film z naslovom Citizenfour, ki je na ogled danes v Slovenski kinoteki. Komisija za preprečevanje korupcije v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije po projekciji filma pripravlja pogovor o Supervizorju »Kako do odprte družbe? Primer Supervizor«. Moderator bo novinar Mladine Borut Mekina, gostje pa predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in dr. Matej Kovačič, strokovnjak za informacijsko varnost.

»Nekje na začetku tegale oskarjevskega dokumentarca imate arhivski posnetek iz ameriškega senata, kjer senatorji zaslišujejo direktorja Nacionalne varnostne agencije (NSA), ki na vsa vprašanja – ali NSA prisluškuje telefonskim pogovorom, ali prisluškuje mejlom ipd. – odgovarja: Ne! Ne! Ne! In stokrat ne. Kmalu zatem se preselimo v neki hongkonški hotel, kjer Edward Snowden, nekoč uslužbenec te agencije, zdaj živižgač, razkriva, da NSA počne natanko to: masivno, leviatansko, ilegalno vohlja, nadzoruje in prisluškuje. Ne le Američanom, ampak vsemu človeštvu. NSA lahko le z enim klikom simultano prisluškuje milijardi telefonskih in elektronskih seans. In Snowden pravi, da je ta “priprava” zdaj že zastarela, kar pomeni, da lahko NSA zdaj z enim samim klikom simultano prisluškuje kompletnemu človeštvu,« je o omenjenem dokumentarcu v Mladini zapisal Marcel Štefančič, jr., ki je film ocenil z ZA+.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.