Anže Lebinger

 |  Družba

Igra, v kateri postanemo begunec

Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je izdal igro, v kateri stopimo v čevlje begunca. Poleg angleščine lahko igramo še v enajstih drugih evropskih jezikih. Sprva se morda zdi ideja igre o beguncih nekoliko nenavadna, toda že po nekaj klikih z miško je jasno, da gre za poučno spletno aplikacijo, ki je zastavljena tako, da opozarja na ključne težave, s katerimi se soočajo ljudje na poti v in po Evropi. UNHCR vodi in usklajuje številne mednarodne aktivnosti, ki ščitijo begunce. Igra »Against All Odds« (Proti vsem možnostim) je le eden izmed načinov ozaveščanja. Zanimiv in učinkovit, ki spobuja k premisleku in ima namen rušiti zmotna prepričanja o beguncih.

Igralec ima na voljo tri igralne načine, ki v obliki zgodbe kažejo na številne kršitve človekovih pravic, težke odločitve, s katerimi se morajo prihajajoči spoprijeti in problematičen odnos domačinov. Ta je predvsem posledica napačnih predstav in strahu pred drugačnimi, tujimi.

Ali se odpoveduješ volilni pravici? Ali v celoti podpiraš vlado v svoji državi? Ali se odpoveduješ pravici do izražanja v svojem jeziku? Kaj pa pravici do svobodnega gibanja? Svoji veri? To so le nekatera vprašanja, na katera moramo odgovoriti. Pravilno pa je v bistvu odgovoriti napačno, saj se moramo pretvarjati, »da smo eni izmed njih«. Po vsakem odgovoru sledi informacija o tem, čemu smo se odpovedali.

Ko nam je enkrat uspelo preslepiti policijo, se seveda pojavijo nove dileme. Na hitro moramo na primer spakirati in pri tem v kratkem času premisliti, kaj bomo vzeli in kaj pustili za sabo. Je odeja bolj pomembna od družinskih fotografij? Imamo dovolj prostora za dva para čevljev?

Kasneje se znajdemo na tovornjaku, s katerim želimo prestopiti mejo. Zaradi spleta okoliščin je potrebno nekoga pustiti za sabo. Kako izbrati med prijatelji, sorodniki in sosedi? In ko si enkrat čez mejo, kje boš prenočil? Komu zaupal? Kako se boš spopadel z nepoznavanjem jezika? Predsodki in ksenofobijo?

Za preizkus igre Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce sledite povezavi>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.