Igor Mekina

 |  Svet

Uporniki v Ukrajini zaščiteni z »Buratinom«

Rusija je v dogovoru z vlado Sirije začela z vojaškimi udari v Siriji, toda vse kaže, da je ob tem zagotovila tudi stabilnost na svoji zahodni meji proti Ukrajini. Zadnji dogovor o (ponovnem) umiku težkega orožja upornikov v Doneški in Luganski republiki ter ukrajinskih sil s črte razdvajanja je vsekakor korak k delni umiritvi konflikta, do katerega je prišlo po februarju leta 2014 in se je spremenil v pravo vojno na jugovzhodu Ukrajine istega leta, ko se je odcepil tudi Krim. V spopadih je doslej umrlo okoli 8000 ljudi. Druga pomembna novost na ukrajinsko-ruski »zamrznjeni« fronti pa je tudi »uraden« pojav nekoliko bolj sofisticiranega ruskega orožja. Po poročilih tujih opazovalcev OVSE in agencij naj bi namreč ruski uporniki dobili nove raketne metalce s termobaričnimi raketnimi glavami kalibra 220 milimetrov, z dosegom od treh do osmih kilometrov, ki so bili tokrat tudi prvič uradno zaznani tudi s strani opazovalcev OVSE.

Reuters tako poroča, da bi uporniki dobili raketomet »TOS-1 Buratino«, ki izstreljujejo posebne rakete s tekočim eksplozivom, ki se razprši po zraku in nato vžge ter z visokim pritiskom in ognjem dobesedno sežge velike površine ozemlja na področju udara. Kako zadeva deluje, si je mogoče ogledati tudi na spletu, orožje pa je še posebej nevarno vojakom, ne samo na površini zemljišča, pač pa tudi v rovih in bunkerjih, nevarno pa je tudi lažje oklepljenim vozilom. Stran, ki se ukvarja s popularno mehaniko opisuje, da to orožje ustvari pravi »pekel na zemlji«, ker eksplozije trajajo dalj časa, povzročijo večji pritisk kot navadne rakete, ob tem pa eksplozije porabijo še ves kisik nad področjem eksplozij in povzročijo »začasni vakuum.« Zaradi visokega pritiska in vročine temu orožju tudi ni mogoče ubežati s skrivanjem v bunkerjih ali rovih in zemljankah, ki so jih predvsem ukrajinski vojaki v zadnjem času sicer v precejšnji količini izkopali na stikih med obrambnimi položaji proti upornikom, salve teh nevodenih raket pa lahko brez težav zravnajo z zemljo tudi stanovanjske bloke in druge zgradbe. Laserski merilec in balistični računalnik omogočata natančnost zadevanja tarč do 10 metrov. Uporaba takšnega orožja v urbanih okoljih bi predstavljala kršitev mednarodnega prava zaradi nespornih nediskriminatornih učinkov orožja, na odprtem bojišču pa ni težav za uporabo tega orožja proti živi sili in tehniki nasprotnika. Raketni metalci so večinoma pritrjeni na ohišja tankov T-72 (pa tudi T-80 in T-90) in morajo biti zmeraj v spremstvu drugih tankov, saj so sicer ranljivi za napade iz drugih orožij. Rusija je to orožje nekajkrat uporabila predvsem v Čečeniji leta 1999, kjer so bili položaji vkopanih čečenskih enot večkrat učinkovito uničeni na daljavo. Uporabljen je bil tudi s strani iraške vojske proti ISIS-u v Iraku.

Takšen sistem po podatkih IHS Jane's proizvaja samo Rusija in ni bil nikoli prodan Ukrajini, zato ga uporniki niso mogli dobiti iz skladišč ukrajinske vojske. Rusko obrambno ministrstvo ni odgovorilo na vprašanja Reutersa, ali je Rusija upornike oskrbela s tem orožjem, zato pa je njegov obstoj potrdil Alexander Hug, namestnik šefa misije OVSE v Ukrajini, ki je raketni sistem opazil na vojaškem vadišču blizu vasi Kruhluk. »Orožje smo videli na vadbišču. Obe strani sta se pred letom dni zavezali, da bosta umaknili težko orožje iz področja stika. Da smo ga opazili blizu črte razdvajanja seveda vzbuja skrb, saj bi to orožje moralo biti v skladišču in ne bi smelo biti uporabljeno,« je dejal opazovalec OVSE. Ukrajinska vojska je sporočila, da tega orožja nima, da pa je bilo že doslej uporabljeno proti ukrajinski vojski ob bojih za letališče v Donetsku, saj so marca letos uporniki uporabljali sedem teh sistemov. Enega od njih naj bi ukrajinski vojski uspelo tudi uničiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.