Izak Košir, STA

 |  Politika

Dodatek k Erasmus štipendiji za skoraj polovico manjši 

Študenti v Evropskem parlamentu

Študenti v Evropskem parlamentu
© arhiv Evropskega parlamenta

Dodatek k Erasmus+ štipendijam za študijske obiske v tujini bo letos namesto dozdajšnjih 150 evrov znašal zgolj 80 evrov. Nad odločitvijo ministrstva za izobraževanje so razočarani v študentski organizciji Iskra in sindikatu Mladi plus, nižji dodatek od pričakovanega pa je presenetil tudi Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS).

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je namreč konec septembra objavil javni razpis za dodatek k Erasmus+ štipendiji za študijske obiske študentov v tujini v letošnjem letu. "Na prvi pogled dobra novica je hitro dobila grenak priokus, ko je postalo jasno, da bo dodatek štipendijam letos znašal le 80 evrov na mesec, 70 evrov manj kot prejšnja leta," so v izjavi za javnost zapisali pri Iskri. Ta informacija je, kot navajajo, presenetljiva predvsem zato, ker naj bi bila sredstva za dodatek k štipendiji v celoti zagotovljena s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Sklad je namreč z objavo razpisa za letošnje študijsko leto zamujal, zato so v Iskri maja napovedali protestni shod. Junija so shod preklicali, saj sta obe ministrstvi Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) zagotovili, da denar za razpis bo. Od ŠOS in obeh ministrstev zato zahtevajo, da se zagotovi toliko denarja kot prejšnja leta, saj je "sedanja sprememba zares nedopustna".

Na ŠOS pravijo, da so junija od obeh ministrstev dobili zagotovilo, da denar bo, v sorazmernem deležu pa naj bi ga zagotovili obe ministrstvi. Hkrati so jim predstavniki ministrstev povedali, da bo zaradi pomanjkanja denarja dodatek znašal od okoli 100 do 150 evrov. Dodatek, ki ga predvideva razpis (zgolj 80 evrov mesečno) jih je presenetil, zato bodo na današnjem sestanku, ki ga imajo z ministrstvom za izobraževanje, odprli tudi to vprašanje. Denar je namreč očitno zagotovilo le ministrstvo za delo (iz rebalansa poslovnega načrta javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, ki ga je vlada sprjela septembra ta znaša 860.000 evro), ne pa tudi ministrstvo za izobraževanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.