Borut Mekina

 |  Mladina 41  |  Politika

Saga o slabi banki

Kako smo se pustili opleniti – prostovoljno

Finančni minister Dušan Mramor in glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson junija letos, ko je med njima še vladalo zaupanje

Finančni minister Dušan Mramor in glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson junija letos, ko je med njima še vladalo zaupanje
© Borut Krajnc

Lars Nyberg in Torbjörn Månsson, zdaj že bivši predsednik upravnega odbora slabe banke (DUTB) in njen glavni izvršni direktor, sta svoj največji posel speljala marca letos. Prodala sta cel sveženj terjatev do družb Autocommerce (ACH), Polzele, Elana in Adrie Airways. Sama sta bila nad tem navdušena. Ker je sveženj kupila največja ameriška banka Bank of America Merrill Lynch, je Månsson v zadnjem polletnem poročilu DUTB ponovil znane argumente, s katerimi je pred leti del slovenske politike zagovarjal ustanovitev Slabe banke. Zapisal je, da je ta posel »pozitivno odmeval« v »strokovni (tudi mednarodni) javnosti«, saj naj bi se z vstopom »tako kredibilnega in finančno močnega mednarodnega investitorja pomembno povečalo zaupanje potencialnih investitorjev v Slovenijo kot državo, ki je odprta za vstop tujega kapitala«. Månsson in Nyberg sta hotela reči: Zaslužila sva si svoje plače, plus nagrado in potne stroške. Slovenijo odpirava svetu!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.