Izak Košir

 |  Kultura

Po Laibach v Severni Koreji tudi razstava slovenskega 3D-fotografa Matjaža Tančiča 

Severna Koreja skozi 3D-oči Matjaža Tančiča.

Severna Koreja skozi 3D-oči Matjaža Tančiča.
© Matjaž Tančič

Slovenski fotograf Matjaž Tančič je eden od prvih zahodnjaških umetnikov, ki je razstavljal v Severni Koreji. To je opazil in z obsežno galerijo fotografij izpostavil tudi britanski časnik The Guardian. Razstava je vključevala Tančičeve fotografije v 3D-tehniki, ki jih je med obiskom te države, ki je trn v peti predvsem ZDA. Po poročanju The Guardiana je 3D-fotografija tam zelo priljubljena. Tančič na razstavi, ki je bila za obiskovalce brezplačna, sicer ni bil edini umetnik, na njej je namreč razstavljajo več zahodnih umetnikov.

Tančičev projekt 3D-portretov državljanov Severne Koreje, ki nosi naslov 3DPRK, je bil pri nas razstavljen že poleti v ljubljanski galeriji Fotografija. Severno Korejo je obiskal na povabilo pekinškega studia Koryo, ki spodbuja kulturne izmenjave med državami, spremljala pa sta ga dva lokalna vodnika. Med drugimi je upodobil tudi karatejista, harmonikarki, prvaka v boksu, študenta umetnosti, jeklarja in prostovoljca Rdečega križa. Matjaž Tančič pa v 3D-tehniki ni novinec, temveč je v njej eden od vodilnih na svetu, saj je bil med drugim lani pri fotografski organizaciji World Photography Organization predlagan tudi za najboljšega fotograf v 3D-tehniki na svetu.

Če v fotografijo strmite in se čudite, da je ne vidite v 3D-tehniki, naj vas prijazno opomnimo, da za tridimenzionalen učinek potrebujete ustrezna očala.

Portret Matjaža Tančiča je pred dvema letoma napisala Mladinina novinarka Vanja Pirc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.