Anže Lebinger, STA

 |  Politika

ZDA: Kmalu prvo soočenje demokratov, Obama podprl Clintonovo glede elektronske pošte

Ameriški predsednik Barack Obama je na televiziji CBS zagovarjal demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton glede njene uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, ko je vodila ministrstvo. Obama je dejal, da je bila uporaba zasebnega strežnika elektronske pošte napaka, ki jo je Clintonova sama priznala, vendar pa ni ogrožala nacionalne varnosti, kot želijo prikazati njeni politični nasprotniki.

Obama je branil svojo nekdanjo državno sekretarko v času, ko sta se njuna pogleda začela oddaljevati glede pomembnih političnih vprašanj, na primer glede sporazuma o prosti trgovini z Azijo.

Na vprašanje ali bi – če bi mu bilo po ustavi to dovoljeno –, zmagal na še enih volitvah, je Obama brez oklevanja pritrdil. Na vprašanje o morebitni predsedniški kandidaturi podpredsednika Josepha Bidna, pa je Obama ponovil, da se bo moral o tem Biden odločiti sam.

Kmalu bo na sporedu prvo televizijsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov.

Del demokratov je želel, da Biden ne opusti možnosti kandidature, če bi Clintonova slučajno popustila pod pritiski zaradi preiskave terorističnega napada v Bengaziju 2012 ali preiskave uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte.

Zaradi priznanja kongresnika Kevina McCarthyja, da je bil odbor za Bengazi ustanovljen za zmanjšanje javne podpore Clintonovi ter nedavnega podobnega priznanja nekdanjega preiskovalca v odboru majorja zračnih sil v rezervi Bradleyja Podliske, ima Clintonova znova boljše možnosti.

Obama je odgovarjal tudi na druga vprašanja za CBS glede notranje in zunanje politike. Vodilnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa je označil za »klasičen značaj resničnostnega šova«. »Mislim, da ne bo postal predsednik ZDA.« je povedal Obama, ki mu je to uspelo dvakrat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.